Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Do Karlovarského kraje by podle prvních odhadů mohlo přijít šest tisíc uprchlíků

Do Karlovarského kraje by mohlo přijít asi 6 000 uprchlíků z Ruskem napadené Ukrajiny. Jde podle politiků o odhad přerozdělení uprchlíků mezi kraji. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) by pro velkou část z nich mohl kraj zajistit bydlení ve svých zařízeních, z nabídky města a obcí i v objektech, které uprchlíkům nabídly soukromé subjekty. V mnoha případech si pak zajistili uprchlíci bydlení sami. Řekl to dnes novinářům. Do Karlovarského kraje zatím přijelo z Ukrajiny asi 2 300 lidí.

"Dosud jsme od 1. března ubytovali 500 lidí. Stávající disponibilní kapacita je zhruba na úrovni 1 200 lidí, ale není konečná, protože systém se stále plní. Zároveň řada ubytovacích zařízení jede mimo krajský systém, to znamená na přímou dohodu s lidmi, kteří tu měli nějaký kontakt a zázemí. Takže předpokládám, že to, co nás v Karlovarském kraji čeká, tedy asi 6 000 uprchlíků, budeme schopni z velké části pokrýt nabízenými kapacitami," uvedl Kulhánek.

Jedná se například o zprovoznění sanatoria Trocnov, které patří městu Karlovy Vary, jako další možnosti pro ubytování. Podle primátorky Karlových Varů Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) město začalo tuto možnost připravovat, například se dohodlo s prádelnou na zapůjčení povlečení. Pro zpřístupnění sanatoria, které je dnes nevyužívané a město ho chce prodat, bude podle primátorky nutné zajistit i personál, který by se v minimální míře o provoz staral.

V karlovarské KV Areně připravují hasiči nové prostory centra pro uprchlíky

V karlovarské KV Areně pracují hasiči na rozšíření prostor Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). Kvůli velkému počtu zájemců se přesune do hlavní haly s ledovou plochou, jeho kapacita se zdvojnásobí. Se zprovozněním nového místa se...

Další možností, kde by uprchlíci mohli v Karlovarském kraji najít dočasné ubytování, jsou školní internáty, které v současné době kraj nevyužívá.

Krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny dosud mělo kapacitu zhruba 400 lidí denně, které mohlo odbavit. Například za pondělek ale zaregistrovalo 663 lidí. Proto se od konce minulého týdne připravuje jeho rozšíření na celou plochu KV Areny. V rozšířené podobě by centrum mělo začít fungovat od středy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JK

Štítky ČR, Ukrajina, správa, sociální, byty, boje, Karlovarský, uprchlík, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Rusko, Karlovy Vary, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Karlovarského kraje by podle prvních odhadů mohlo přijít šest tisíc uprchlíků  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.