Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Karlovarský kraj letos výrazně přidá peníze na obnovu památek

Karlovarský kraj letos výrazně navýší dotační program na obnovu památek. Z dřívějších osmi milionů korun kraj nejprve pro letošní rok přidal šest milionů a dalších šest milionů ještě doplní z přebytku hospodaření. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) ale ani zvýšené dotace nepokryjou všechny žádosti.

„Obnova kulturních památek a památkově hodnotných míst byla pro nás jednou z priorit. Proto jsme už meziročně navyšovali podporu. Takže nyní celkem 20 milionů korun jde do území na obnovu a rekonstrukci těch drobných památek. Ta poptávka je stále výrazně vyšší, ale myslím si, že alespoň takto můžeme eliminovat podfinancování údržby,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Vlastníci památek letos přijdou o jeden z dotačních programů ministerstva kultury. Program Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností byl určen pro památky, které nemohly získat dotaci z jiných ministerských programů, například stojí mimo památkové rezervace a zóny, nejsou národními kulturními památkami a nejsou ve vlastnictví státu.

Podle Kulhánka ale zvýšení krajských dotací s rozhodnutím ministerstva zrušit program nesouvisí. O navýšení krajských dotací se rozhodlo ještě dříve, než ministerstvo program pro letošní rok zrušilo, uvedl. Zrušení ministerského programu ale podle něj nebylo dobré rozhodnutí, protože už tak jsou kulturní památky ve špatném stavu a omezením podpory se jejich stav ještě zhorší.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv hrad Cheb

Štítky ČR, správa, památky, Karlovarský, Karlovarský kraj, dotace, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, kulturní památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj letos výrazně přidá peníze na obnovu památek  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.