Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Stát připravuje další úsek D6 v Karlovarském kraji zhruba za tři miliardy korun

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravuje stavbu další části dálnice D6 mezi obcemi Bošov a Knínice v Karlovarském kraji. Zahájení prací na téměř osmikilometrovém úseku se plánuje na rok 2024, se zprovozněním se počítá o tři roky později. Stát by měl zhruba tři miliardy korun. Příprava stavby je nyní ve fázi, kdy byl odevzdán koncept projektové dokumentace pro vydání stavebního povolení.

Stavba další části dálnice mezi Knínicemi a Bošovem je jedním z úseků přestavby silnice I/6 na dálnici D6. "Účelem stavby je převedení silnice I/6 na kapacitní čtyřpruhovou směrově rozdělenou komunikaci, která bezpečně převede vysoké dopravní zátěže. Vybudo­váním čtyřpruhové komunikace se podstatně sníží jak riziko havárií, tak i úniků látek do okolí. Vozidla se v dané oblasti zdrží kratší dobu, což bude mít vliv na snížení emisí a rizik pro přírodu," uvedla Dana Zikešová z tiskového oddělení ŘSD.

Trasa navazuje na silnici Žalmanov-Knínice a pokračuje východním směrem až ke stavbě Bošov-Lubenec, kde se napojí na dálnici D6. Je vedena mimo obydlené oblasti v mírně zvlněném terénu. Na trase je navrženo šest mostních objektů, tím největším je most přes údolí potoka Velká Trasovka, jeho nosná konstrukce bude dlouhá 495 metrů. Druhý velký most o délce 239 metrů je přes trať Českých drah a údolí potoka Malá Trasovka.

Dálnice D6 má spojit Prahu s Karlovarským krajem. Je součástí mezinárodní silniční sítě TEN-T a vede po ní mezinárodní evropský tah E48 z Prahy do Německa (Werneck v Bavorsku). Buduje se od 80. let minulého století, původně jako rychlostní komunikace R6. Kompletní zprovoznění dálnice do Karlových Varů ŘSD předpokládá v roce 2027.

Celková délka komunikace je 169 kilometrů. V provozu je zhruba 83 kilometrů ve třech částech - Praha - Krušovice, Lubenec - Bošov a Karlovy Vary - Cheb. Naposled byl otevřen pětikilometrový obchvat Lubence. Další části dálnice jsou v přípravě, chystá se zahájení stavby asi šestikilometrového obchvatu Krupé na Rakovnicku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, silnice, D6, Karlovarský, Karlovarský kraj, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Bošov, Knínice, Praha, Karlovy Vary, Lubenec, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát připravuje další úsek D6 v Karlovarském kraji zhruba za tři miliardy korun  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.