Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasiči Karlovarského kraje dostali od ÚOHS pokutu 90 tisíc korun, rozhodnutí není pravomocné

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal Hasičský záchranný sbor (HZS) Karlovarského kraje pokutou 90 tisíc korun za to, že uzavřel koncesní smlouvu na poskytování služeb pultu centralizované ochrany bez výběrového řízení. Hasiči Karlovarského kraje podle mluvčího Martina Kasala podali proti rozhodnutí odpor.

„Mohu potvrdit, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil na konci listopadu 2021 z moci úřední prvostupňové správní řízení s HZS Karlovarského kraje ve věci koncesní smlouvy na poskytováni služeb pultu centralizované ochrany se společností PATROL group. Prvním úkonem v řízení bylo uložení pokuty ve výši 90 tisíc Kč takzvaným příkazem za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek," uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Podle mluvčího hasičů HZS už rozhodnutí obdržel. "Protože jsme ale podali proti rozhodnutí odpor, tak v tuto chvíli není pravomocné," řekl novinářům Martin Kasal. Začne pak standardní řízení.

HZS Karlovarského kraje uzavřel smlouvu na provoz služeb pultu centralizované ochrany s firmou Patrol group, aniž by na zakázku vypsal koncesní nebo jiné řízení podle zákona. Jednatel a ředitel společnosti Patrol group Pavel Volenec uvedl, že se společnost k záležitosti nebude vyjadřovat.

Za obdobný přestupek potrestal ÚOHS na začátku listopadu HZS hlavního města Prahy, kterému uložil pokutu 100 tisíc korun, tu potvrdil i předseda úřadu Petr Mlsna a hasiči ji tak museli zaplatit.

Podle serveru Kverulant.org, který na případ upozornil, hasiči využívají pulty centralizované ochrany, na něž jsou napojeny střežené objekty. Hasiči pulty nevlastní a nemají ani přenosovou síť, po níž se signalizace o požárech přenáší. Tuto službu pro ně provozují soukromé firmy, hasiči podle serveru nejméně polovinu republiky zadali firmě Patrol. Jako příklad uvádí kraje Středočeský, Jihomoravský, Pardubický, Karlovarský a Vysočina.

Mluvčí antimonopolního úřadu řekl novinářům, že se úřad momentálně nezabývá žádným dalším podobným případem. "Žádné další správní řízení, které by se týkalo obdobné koncese v jiném regionu, v současné době zahájeno není," uvedl Martin Švanda.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky HZS KVK, pokuta, hasiči, ÚOHS, Karlovarský kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Hasičský záchranný sbor, Martin Kasal, Petr Mlsna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči Karlovarského kraje dostali od ÚOHS pokutu 90 tisíc korun, rozhodnutí není pravomocné  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.