Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Horská služba bude mít v Krušných horách novou stanici

Nová stanice Neklid má stát poblíž největšího lyžařského areálu v Krušných horách. Náklady na výstavbu jsou odhadovány na 28 milionů korun. Záměr stavby dnes schválila správní a dozorčí rada Horské služby ČR.

Horská služba má nyní svou hlavní krušnohorskou základnu na Božím Daru. Vybudována byla v 80. letech minulého století. I když prošla několika dílčími rekonstrukcemi, už nesplňuje standardy a požadavky dnešní doby. Nejvíc záchranářům chybí dostatečné technické zázemí pro uskladnění zásahové techniky a materiálu. Rekonstrukce a rozšíření současné stanice by bylo finančně velmi nákladné a stavebně komplikované.

Nová stanice Horské služby by měla vyrůst přímo u sportovního areálu. „Myšlenka celého projektu vznikla v roce 2018, nyní začíná dostávat konkrétnější podobu. Lokalita na Neklidu je vhodná díky umístění přímo v hřebenové části Krušných hor, která je celoročně nejnavštěvovanější.Usnadní nám tak výjezdy do karlovarské i ústecké části Krušných hor. Stejně tak budou efektivnější výjezdy k událostem vznikajícím přímo ve sportovním areálu, kterých přibývá v letním i zimním období. Lokalita je strategická i z hlediska předávání zraněných zahraničních turistů kolegům ze sousedního Německa, protože se nachází nedaleko hraničního přechodu Boží Dar. V neposlední řadě by nová stanice měla především v zimním období odlehčit i kapacitně nevyhovující stanici na Klínovci,“ vysvětlil důvod přestěhování stanice náčelník krušnohorské Horské služby Miroslav Račko.

Vzhledem se bude nová stanice podobat horské boudě a nebude narušovat ráz krajiny. V přízemí objektu jsou navrženy garáže, sklady a šatny pro posádku stanice. V podkroví bude část pro ubytování posádky, denní místnost s dispečinkem, jídelnou a kuchyní a další zázemí pro posádku. V obou podlažích bude kapacitně vyhovující sociální zařízení. Stanici bude trvale užívat posádka v počtu pět až osm lidí. Další záchranáři ji budou využívat v období školení a přípravy nových členů. Celková kapacita šaten je navržena do 30 osob. „Pokud budu optimistou, odhaduji, že by stanice mohla být uvedena do provozu někdy v průběhu roku 2024,“ dodal náčelník a ředitel Horské služby René Mašín.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky horská služba, Krušné hory, turisté, Boží Dar, Horská služba České republiky, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba bude mít v Krušných horách novou stanici  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.