Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Chodov opraví hrob faráře a mladé lékárnice, v plánu je také naučná stezka

Mnozí obyvatelé Chodova ani netuší, jaké významné osobnosti pomohly formovat jejich město. Nyní se radnice spolu s odborníky věnuje obnově hrobových míst. Letos mají v plánu renovaci hrobu děkana chodovské farnosti Wenzla Möckela a mladičké lékárnice Herthy Hammerschmidové. Vzniknout by měla i naučná stezka.

I v letošním roce pokračují v Chodově práce na obnově hrobových míst na místním hřbitově. Vytipované mají pro letošek dva hroby. Jedním z nich je hrob mladé lékárnice Herty Hammerschmidové, která byla zřejmě první ženou z Chodova, jenž vystudovala vysokou školu.

„V roce 1935 odpromovala na Karlově univerzitě. Její otec, lékárník a městský radní Hugo Hammerschmid, jí plánoval předat svou živnost a byl na svou dceru velmi pyšný. Již o rok později se u ní rozvinul systémový lupus a Hertha zemřela roku 1937 jen krátce po svých šestadvacátých narozeninách,“ vysvětluje městský historik Miloš Bělohlávek.

Druhým hrobem je místo posledního odpočinku nejdéle působícího chodovského duchovního Wenzla Möckela. Pro zdejší obyvatele tu byl bezmála 40 let.


    Wenzl Möckel (1869-1939)

„Během té doby osobně pokřtil více než deset tisíc dětí, pohřbil mnoho tisíc zemřelých, oddal stovky zamilovaných párů a odsloužil mnoho tisíc mší. Dodnes v Chodově žijí lidé, které křtil, a kteří k němu chodili na hodiny náboženství. V době první světové války organizoval společně se starostou Gerstnerem potravinovou pomoc pro Chodováky trpící nouzí a hladem,“ vypráví historik.

Möckel dosáhl velkého uznání v celém kraji, o čemž svědčí řada titulů a ocenění, včetně titulu Monsignora, který mu udělil papež Pius XI. Zemřel v Chodově v roce 1939 a jde o jediného kněze, který je v Chodově pohřben.

„Zahájení prací se předpokládá na přelomu jara a léta, hotovo by mělo být do podzimu tohoto roku. Pokud vše vyjde, bude letos dokončena plánovaná naučná stezka po hřbitově, která připomene významné městské osobnosti,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek

Předpokládané náklady jsou kolem 150 tisíc korun. Město nyní usiluje o dotaci z Karlovarského kraje. Na hřbitově jsou už opraveny hroby rodin Gasch, Fenkl, Ritter a Heinzmann.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miloš Bělohlávek

Štítky historie, Chodov, hrob, obnova, rekonstrukce, naučná stezka, hřbitov, Univerzita Karlova, první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodov opraví hrob faráře a mladé lékárnice, v plánu je také naučná stezka  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.