Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé na třídění odpadu kašlou a vyhazují do černých popelnic plasty i oblečení

Využívají lidé nádoby na tříděný odpad nebo bezmyšlenkovitě vyhodí vše do takzvaného komunálu? V Sokolově se rozhodli provést pokus a prozkoumali obsah dvou černých kontejnerů. Voňavý průzkum o místních obyvatelích moc lichotivě nehovoří. V nádobě se totiž nacházelo velké množství plastů, skla i nesešlápnutých papírových krabic.

V areálu společnosti SOTES se rozhodli pro jednoduchý experiment. Na velkou folii vysypali obsah dvou kontejnerů na směsný odpad o obsahu 1100 litrů. Odpadky poté roztřídili podle typu na jednotlivé hromady. Asi po hodině zůstalo na folii osm druhů odpadu. Zhruba 30 procent obsahu popelnice do ní skutečně patřilo. Zbytek představovaly plasty, kov, papír, bioodpad, sklo a textil.

„Vidíme, že lidé sem neváhají vyhodit i velkoobjemový odpad jako je například koberec. Našli jsme zde i elektronický spotřebič. Od toho máme na sběrném dvoře takzvaný zpětný odběr na elektroodpad, který mohou občané zdarma odevzdávat. Speciální kontejnery pouze na kovy, tedy na konzervy a plechovky, najdou lidé na deseti místech ve městě a nově máme možnost vyhazovat plechovky do žlutých nádob,“ uvedla Ilona Říhová ze společnosti SOTES.

Radost z výsledného rozboru rozhodně neměl ani místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček (Hnutí pro město Sokolov). „Spousta odpadu z tohoto kontejneru měla skončit v úplně jiných nádobách. Znamená to, že nás čeká ještě hodně práce, abychom lidem vysvětlili, proč je třídění odpadu důležité,“ podotkl Sedláček.

Obyvatelé Sokolova roční zaplní kontejnery na směsný odpad zhruba 4 600 tunami odpadků. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MÚ Sokolov

Štítky Sokolov, odpadky, popelnice, třídění odpadu, SOTES, plast, odpad, kontejner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na třídění odpadu kašlou a vyhazují do černých popelnic plasty i oblečení  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.