Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Udělejte něco pro přírodu ve svém okolí a zapojte se do velkého jarního úklidu

Proč při rodinné procházce neudělat i něco pro naše životní prostřední? Tuhle otázku si kladou i pořadatelé velké jarní akce Ukliďme Česko, která připadá už tuto sobotu. Zatím je v Karlovarském kraji přihlášeno přes 50 míst, kde se dobrovolníci pustí do sběru pohozených odpadků. Místní organizátoři by jim měli poskytnout patřičné vybavení. Do terénu by se ale měly vydat spíše menší skupinky.

Aby se akce mohla uskutečnit, museli pořadatelé přijít s náhradním řešení. Vše musí proběhnout tak, aby se dodržela všechna vládní opatření. Místní organizátoři proto zřizují pro dobrovolníky i například takzvané Pytlomaty.

Jeden z pytlomatů: foto: Ukliďme Česko

Pro jejich podporu jsme se (i po zkušenostech z loňského jara) rozhodli doporučit místním organizátorům zřídit místa, kde si jednotliví dobrovolníci mohou vyzvednout pytle na odpad, takzvané Pytlomaty doplněné o jednoduchou mapku, kde je nejvíce potřeba uklidit a kde zanechat sesbíraný odpad,“ říká Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Takových míst najdete na mapě úklidu požehnaně. Přihlášených organizátorů z řad firem, spolků, obcí či jednotlivců je na interaktivní mapě přes 1000.

V Karlovarském kraji se lidé letos pustí do úklidu na více než 50 místech. Do akce se zapojil například i Cheb, který ročně na svoz odpadu a likvidaci černých skládek vydá ročně milionové částky. I přesto se ale najdou zákoutí, která je třeba jednou za rok projít.

„Úklid bude probíhat individuálně a zapojit se může úplně každý. Účastníci projektu mohou vyrazit v souladu s aktuálními epidemickými nařízeními do města, parků a bezprostředního okolí sbírat odpadky, a ulevit tak životnímu prostředí zejména od všudypřítomných odhozených roušek a respirátorů a dalšího nepořádku,“ vysvětluje mluvčí Chebu Simona Liptáková.

Pytle s odpadem mohou lidé předat do sběrných dvorů, které budou v sobotu otevřené do 16 hodin. Zde si lidé mohou i zdarma vyzvednout připravené pytle.

Lhostejné není okolí ani lidem z Ostrova na Karlovarsku, kde se dobrovolníci pustí do úklidu v okolí starého koupaliště. Na místě bude přistavený kontejner. Sraz na místě je v 10 hodin.

Loňský velký jarní úklid museli organizátoři z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko bohužel odvolat. V té době měli před vyhlášením nouzového stavu přihlášeno rekordních 2 4000 úklidů.  „Nicméně část dobrovolníků uklízela individuálně, řada z nich i opakovaně. Podporu jsme se jim snažili poskytnout alespoň formou zřizování pytlomatů a uspořádali jsme pro ně i fotosoutěž s názvem Rouškový úklid,“ dodal za organizátory Radek Janoušek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ukliďme Česko

Štítky Ukliďme Česko, úklid, ekologie, příroda, Karlovarský kraj, Cheb, Ostrov, odpad, Česko, Český svaz ochránců přírody, Miroslav Kubásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Udělejte něco pro přírodu ve svém okolí a zapojte se do velkého jarního úklidu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.