Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Odhozené odpadky v lázeňských lesích vydají ročně na dva náklaďáky

Úklid a likvidace desítky tun odpadu stojí každý rok lázeňské lesy bezmála 200 tisíc korun. Odhazování odpadků je ale celosvětovým problémem, zejména pokud jde o obaly nebo hygienické potřeby, které se rozkládají desítky let. Pomoci přírodě přitom může každý z nás. Začít mohou lidé i tím, že se zapojí do úklidu v rámci oslav Dne Země.

Odpadky jsou to problém, který trápí celý svět. Pokud to ale chceme změnit, musí začít každý sám u sebe. Zaměstnanci Lázeňských lesů Karlovy Vary (LLKV) ročně posbírají třicet tun odpadků. Každý rok to znamená náklady ve výši 170 tisíc korun. Podle ředitele lázeňských lesů je lepší zapojit návštěvníky přímo do úklidu, než každých pár metrů instalovat nevzhledné nádoby.

„Odpadkové koše v lese umísťovat nehodláme, protože by došlo k další ekonomické zátěži naší společnosti, a navíc k narušení přírodního rázu prostředí. Povinností každého návštěvníka je, že odpadky, které si do lesa na svou procházku donese, také odnese zpátky do svého bydliště, tak jak je to zvykem všude ve vyspělé společnosti,“ vysvětluje ředitel LLKV, Stanislav Dvořák.

I proto zde přichází s velkou úklidovou výzvou s názvem "Oslavme Den Země úklidem". Akce bude probíhat od 1. do 22. dubna. Vedení LLKV si od této události slibuje, že v lidech probudí zájem o ochranu a údržbu míst, kam návštěvníci tak rádi chodí na procházky. Když se zapojí obyvatelé lázeňského města i ti z širokého okolí, můžou lesy také ušetřit nemalé peníze a ty pak věnovat na opravu altánu, vyhlídek nebo cest.

Žvýkačka se může rozkládat až 50 let

Zatímco ohryzek od jablka nebo banánová slupku je možné považovat za rychle rozložitelné, setkávají se zde i s odpadky, se kterými se příroda jen tak nevyrovná. Prázdné plastové lahve od limonád nebo dokonce dětské plenky. Víte, jak dlouho by trvalo, aby se taková plena rozložila? 250 let!

„Nelze spoléhat na to, že odpadky skryje sníh nebo provinilce nikdo nevidí, na některých místech v lesích jsou nainstalované fotopasti a může se stát, že začneme návštěvníky našich stránek bavit snímky a nahrávkami těchto hříšníků,“ varuje ředitel.  

Nutná je ovšem i pozitivní motivace. Každý, kdo sebere alespoň jeden pytel odpadu se dočká odměny. Bližší informace o úklidové akci se zájemci včas dozví na webových stránkách lázeňských lesů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lázeňské lesy Karlovy Vary

Štítky Lázeňské lesy Karlovy Vary, Linhart, Karlovy Vary, odpad, Den Země, les, úklid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odhozené odpadky v lázeňských lesích vydají ročně na dva náklaďáky  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.