Počasí dnes12 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na plánování vestavby koncertního sálu v Císařských lázních spojí své síly město i kraj

Úpravy projektové dokumentace revitalizace Císařských lázní zahrnují i vestavbu velmi diskutovaného multifunkčního koncertního sálu. Vedení Karlovarského kraje i zástupci města se dohodli, že budou v těchto přípravách spolupracovat. Víceúčelový sál v atriu budovy by měl v budoucnosti využívat Karlovarský symfonický orchestr, který by měl v objektu najít i kompletní zázemí.

Císařské lázně byly dokončené v roce 1895 podle projektu slavných vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermana Helmera. První rekonstrukce se dočkaly v letech 1948 až 1953, od té doby už jen postupně chátraly. Od roku 1994 byla budova uzavřena. V roce 2008 byl objekt bezplatně převeden na Karlovarský kraj

Hlavním koordinátorem revitalizace národní kulturní památky je Karlovarský kraj, pro který je to také jedna z největších investic tohoto roku. Nyní se spolu s vedením města domluvili, že spojí své síly při plánování koncertního sálu.

„Dosud pracoval Karlovarský kraj na revitalizaci Císařských lázní a město na projektu vestavby koncertního sálu, obě aktivity ale nebyly propojené. Domluvili jsme se proto se zástupci města v čele s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou, že dále už chceme pokračovat společně. Za nezbytnou považujeme přímou spolupráci s architektem Martinem Hájkem, který připravil projekt vestavby koncertního sálu.  Chtěli bychom vše směřovat k tomu, aby bylo možné v březnu zažádat o stavební povolení,” uvedl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Působení Karlovarského symfonického orchestru by se mělo stát součástí koncepce využití Císařských lázní po dokončení jejich revitalizace.

Císařské lázně si v minulosti zamilovali i filmaři. Interiéry mohli diváci poznat například v bondovce Casino Royale nebo v akční komedii Rytíři ze Šanghaje, kde se hlavních rolí ujali Jackie Chan a Owen Wilson

„Současná situace v lázeňství a cestovním ruchu jasně ukázala, že musíme velmi detailně řešit budoucí využití památky s ohledem na jejich atraktivní nabídku pro návštěvníky a zároveň vzít v úvahu provozní náklady a jejich dopad do krajského rozpočtu,“ dodal náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Piráti).

Karlovarský kraj zahájil revitalizaci Císařských lázní v prosinci 2019, stavební akce v letošním roce pokračují druhou etapou. Oprava památky bude stát 829 milionů korun a potrvá 3,5 roku. Po dokončení rekonstrukce by zde měly být reprezentační prostory, multifunkční sál, muzejní expozice, kavárna či badatelna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kamkv.cz

Štítky Císařské lázně, revitalizace, Karlovarský kraj, lázně, orchestr, koncertní síň, projekt, plánování, Ferdinand Fellner, Hermann Helmer, Jackie Chan, Owen Wilson, Andrea Pfeffer Ferklová, Martin Hájek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na plánování vestavby koncertního sálu v Císařských lázních spojí své síly město i kraj  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.