Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Z přeplněné nemocnice v Sokolově převezou záchranáři deset covidových pacientů

Pražští zdravotníci se speciálním vozem Fénix převezou pacienty ze zatížené sokolovské nemocnice do zařízení v Humpolci. Jedná se o pacienty, kteří nejsou ve vážném stavu a nepotřebují plicní ventilaci. Na místo by speciální kolona měla dorazit kolem druhé odpoledne. Už před dvěma týdny záchranáři takto převezli 25 pacientů z Chebu a Sokolova, tehdy zamířili do nemocnic v Praze v Plzeňském a ve Středočeském kraji.

„Koordinujeme převoz deseti pacientů ze zatížené sokolovské nemocnice do nemocnice v Humpolci. Pacientům je poskytována kyslíková terapie, nejsou ve vážném stavu. Z pražské výjezdové základny Kundratka vyjela kolona vozů ve 12:30,“ uvedla mluvčí pražská zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Na místo se tak kromě speciálního vozu dostaví i lékař a dvojice zdravotnických záchranářů. U předání pacientů budou asistovat krajští hasiči.

Pacienty mají přijmout Vysočinské nemocnice s.r.o., které mají budovy v Humpolci a Ledči nad Sázavou. Celková kapacita je po navýšení 264 lůžek, volných jich je nyní 50. Pro nemocnice je to vůbec poprvé, kdy přijmou covidové pacienty z jiných krajů.

„Není to běžné, nám se ozval koordinátor z ministerstva a v podstatě jsme tenhle hromadný překlad pacientů domluvili dneska ráno," uvedl lékařský náměstek a primář Ervín Petrikovič.

Polovinu pacientů ze Sokolova umístí v léčebně dlouhodobě nemocných a v plicní léčebně. V sokolovské nemocnici leží aktuálně 80 pacientů s koronavirem, 14 z nich vyžaduje intenzivní péči. Zdravotníci se snaží směrovat pacienty do covidových center v Mariánských Lázních a v Nejdku, i zde jsou ale kapacity již vyčerpané. Tento týden se tak jedná o první převoz nemocných mimo kraj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto zzshmp.cz

Štítky COVID-19, koronavirus, Karlovarský kraj, Sokolov, převoz pacientů, Humpolec, záchranáři, pacient, Nemocnice Sokolov, nemocnice, Praha, Středočeský kraj, Cheb, Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy, Kundratka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z přeplněné nemocnice v Sokolově převezou záchranáři deset covidových pacientů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.