Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Armáda bude pokračovat v pomoci i bez nouzového stavu

Armáda bude pokračovat v pomoci zdravotnickým a sociálním zařízením i bez nouzového stavu. Nasazení umožňuje zákon o ozbrojených silách. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). O nasazení armády budou podle něj ministři jednat na dnešním zasedání vlády.

V desítkách sociálních a zdravotnických zařízení pomáhá každý den několik set vojáků, podle platného nařízení vlády jich může být nasazeno až 900.

Nouzový stav platí do půlnoci na pondělí, poslanci jeho prodloužení odmítli. Obavy z potíží s nasazením vojáků byly jedním z argumentů pro prodloužení nouzového stavu.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) řekl, že ho mrzí, že nebyl nouzový stav prodloužen a že chápe složitost politických vyjednávání. Pro vojáky by podle něj bylo výhodnější, kdyby nouzový stav pokračoval. Ale na druhou stranu chci všechny ujistit, tak jak jsme to vyhodnotili, jak jsme provedli podrobnou analýzu, budou (vojáci) nadále pomáhat v nemocnicích, v domovech seniorů jako doposud," řekl ministr.

Jako důvod, proč je nouzový stav pro armádu výhodnější, uvedl, že jde o záležitost celého systému, ve kterém bez nouzového stavu například nelze přikázat práci zdravotníkům, se kterými vojáci při svém nasazení spolupracují.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek sdělil, že systém boje proti pandemii by bez pomoci vojáků situaci nezvládl. Potvrdil, že ministerstvo obrany připravilo právní analýzu, podle které mohou vojáci pomáhat i bez nouzového stavu za pomoci zákona o ozbrojených silách. „Zákon pro schválení nasazení požaduje, aby zde byla potřeba záchranných akcí a situace, kdy výrazně dochází k ohrožení zdraví nebo života. Obě tyto podmínky jsou nadále naplněny a zákonný požadavek budeme tedy naplňovat i v případě, že nemáme schválený nouzový stav," dodal Pejšek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky armáda, nemocnice, koronavirus, pomoc, nouzový stav, Lubomír Metnar, ANO 2011, Ministerstvo obrany České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda bude pokračovat v pomoci i bez nouzového stavu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.