Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Obleva zvedla hladiny řek, hasiči už odčerpávali vodu ze sklepů

Po oteplení a roztátí sněhu se v Karlovarské kraji zvedly hladiny řek. Český hydrometeorologický ústav varuje, že v některých místech se mohou vylévat řeky z koryta. Výstraha je v platnosti do zítřejšího poledne s tím, že vysoký stupeň nebezpečí platí pro okres Karlovy Vary. Hasiči už nyní vyjížděli k případům, kdy voda zatopila sklepy rodinných domů.

Hladiny řek podle ČMHÚ už dosáhly svého vrcholu. Na třech místech se jedná o druhý stupeň povodňové aktivity. Jde o přehradu Březová, vodní nádrž Skalka u Chebu a řeku Ohři v Karlových Varech – Drahovicích.

Výstraha před zvýšenou hladinou řek je v platnosti až do zítřejšího poledne. „Voda v některých řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Hrozí zde možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Možnost průtoků vody přes komunikace, riziko aquaplaningu,“ varuje ČHMÚ.

Během dnešního dne zasahovali hasiči u 13 případů čerpání vody. Nejčastěji se jednalo o zatopené sklepy rodinných domů. Ve dvou případech hasiči pročistili koryta vodních toků, aby vodě nic nebránilo v průtoku a nevylévala se do okolí.

„V Otovicích jsme s pomocí pytlů s pískem zabránili dalšímu vlévání vody do rodinných domů, voda přitékala z okolních polí. Na několika místech hasiči monitorovali zvýšené hladiny vodních toků, především tam, kde nastal nebo byl vyhlášen povodňový stupeň. V pěti případech pak vyjížděli hasiči odstranit popadané stromy,“ popsal mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Takto vyjížděli hasiči například do Vojkovic, Třech Seker, Libé, do Toužimi, Teplé, do Ostrova, Chodova, Staré Role nebo do Kyselky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky počasí, záplavy, povodeň, hasiči, Karlovarský kraj, předpověď, výstraha, ČHMÚ, sklep, Český hydrometeorologický ústav, Karlovy Vary, rodinný dům, Ohře, Cheb, Březová, Skalka, Martin Kasal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obleva zvedla hladiny řek, hasiči už odčerpávali vodu ze sklepů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.