Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Víte, jak se chovat u vody a jak poskytnout první pomoc? Ne vždy tonoucí hlasitě křičí a mává rukama

Jen během července se na vodní nádrži Jesenice na Chebsku utopili dva lidé. Žena, se kterou se převrhla loďka a teprve šestnáctiletý chlapec, který se do vody vydal pro míč. Ročně v celé zemi takto zemře 200 lidí. Jak se chovat v situaci, kdy bude někdo potřebovat pomoci?

Jesenice už má dvě oběti

20.  července se uprostřed vodní nádrže Jesenice na Chebsku převrhla loďka. Ona i její doprovod skončili ve vodě asi 500 metrů od břehu. Žena po pádu do vody zůstala v bezvědomí, nad hladinou ji přidržoval její doprovod. I přes veškerou péči záchranářů, žena později v nemocnici zemřela.

Jen o pár dní později nalezl na témže místě smrt teprve šestnáctiletý mladík. Ten měl s příteli hrát na břehu fotbal. Míč někdo z nich omylem kopl směrem k vodě, kam se pro něj chlapec vydal. Jeho tělo nalezli až potápěči o několik hodin později.

„Mladík plaval pro míč a asi 50 metrů od břehu najednou zmizel pod hladinou. V těchto místech je několikametrová hloubka a spodní proudy. Navíc pátrání komplikovala i špatná průhlednost vody. Je to malý zázrak, že se tělo vůbec našlo,“ uvedl pro server novinky.cz Martin Schmid z vodní záchranné služby.

Ne vždy tonoucí hlasitě křičí a mává rukama

Ještě před tím, než se rozhodnete, že vyrazíte někomu na pomoc, je dobré si uvědomit, že záchrana člověka není vůbec snadná.

„Záchrana vyžaduje velmi dobré plavecké schopnosti a alespoň základní znalosti zásad a technik záchrany,“ sdělila Jana Kodymová. Pokud totiž situaci podceníte a jen tak se vrhnete do vody, nemusí jít o život jen tonoucímu ale i vám.

Před skokem do vody je nutné zavolat na tísňovou linku, požádat o pomoc další přítomné a sledovat případné místo, kde byl tonoucí naposledy. „Tonoucí člověk se snaží jakýmkoli způsobem dostat nad hladinu. Je tedy téměř jisté, že bude zkoušet „vylézt“ i po vás. V panice většinou na vás nebude reagovat a ani spolupracovat na své záchraně. Zkušení záchranáři varují, že dospělého člověka může v takové situaci utopit i dítě,“ komentovala Kodymová.

Tonoucí se zpravidla nachází v jedné ze tří fází. Pokud je plavec vyčerpaný, stále ještě dokáže plavat a udržet se na hladině. Sice může začít panikařit, ale většinou dokáže spolupracovat. U aktivního tonoucího už jde opravdu o život a zároveň je tato fáze nejnáročnější i pro zachránce. Taková osoba se totiž může na vás sápat. Nejprve je dobré pokusit se navázat kontakt. „Pokud s vámi aktivní tonoucí nespolupracuje, je bezpečnější chvíli vyčkat a nechat ho doslova „přiutopit“ tak, aby už neměl sílu vám vzdorovat,“ řekla Kodymová.

Úspěšným způsobem může být ulehnutí na záda, plavání nohama a chycení zachraňovaného oběma rukama za hlavu.

Pokud se setkáte s pasivním tonoucím jedná se o již přitopeného nebo utopeného člověka. „Je v bezvědomí, obvykle leží na prsou s hlavou a obličejem ve vodě. Nehrozí od něj žádné nebezpečí, ale nebude nijak spolupracovat a musíte ho ke břehu dovléci sami. Člověka v bezvědomí je možno ke břehu dotáhnout za bradu nebo ruku,“ dodala mluvčí. Tahového člověka je nutné okamžitě začít oživovat do příjezdu záchranářů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky utopení, tonoucí, záchrana, Jesenice, statistika, hasiči, voda, okres Cheb, bezvědomí, Martin Schmid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víte, jak se chovat u vody a jak poskytnout první pomoc? Ne vždy tonoucí hlasitě křičí a mává rukama  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.