Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sokolov opraví Mariánský sloup na Starém náměstí, který je značně poškozený

Sokolov opraví památkově chráněný sloup se sochou Panny Marie na Starém náměstí. Barokní sochařské dílo, které prošlo posledními úpravami před více než dvaceti lety, je vlivem nepříznivých klimatických podmínek poškozené a znečištěné. Restaurátorské práce by měly stát 2,7 milionu korun. Oprava je naplánovaná na příští rok, informoval starosta Petr Kubis (ANO).

Radnice si nechala na stav Mariánského sloupu vypracovat odbornou analýzu. „Ze zprávy, která popisuje stav, vyplývá, že není v dobrém stavu. Rozhodli jsme se tak, že sloup opravíme, ale využijeme dotačního titulu Karlovarského kraje na obnovu památek," řekl Kubis. Krajská dotace může tvořit nejvýše milion korun. Zbylou část dá město z vlastního rozpočtu.

Stav sloupu je podle odborné zprávy havarijní. Má výrazně porušený povrch, patrné jsou na něm praskliny a z některých částí už začaly odpadávat úlomky. Vlivem počasí se na něm objevily zčernalé krusty, místy je znečištěn mechy a lišejníky. Současný, velice komplikovaný stav památky je dán především zvoleným sochařským materiálem, kdy byl zvolen jemnozrnný pískovec náchylný k povrchovému zvětrávání, stojí v posudku. Oprav se dočkají sochy i přilehlé schodiště. Posledními úpravami prošla památka v roce 1994 a 2002.

Barokní sochařské dílo bylo postaveno v roce 1701. Sloup z pískovce stojí na čtvercové základně se čtyřmi žulovými schodišťovými stupni. Na hranolovém soklu sloupu jsou na jeho rozích umístěny pískovcové sochy světců. Ty tvoří socha svatého Jakuba Většího, patrona sokolovského farního kostela, socha svatého Antonína Paduánského, patrona klášterního kostela, držícího Ježíška a květ lilie, symbol zvěstování Panně Marii, socha svatého Jana Nepomuckého a socha svatého Floriána. Na jeho vrcholu je umístěna socha Panny Marie. Od roku 1963 je chráněn jako kulturní památka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Sokolov

Štítky Sokolov, Oprava, Památka, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov opraví Mariánský sloup na Starém náměstí, který je značně poškozený  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.