Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Historický skleník v areálu zámku Valeč na Karlovarsku prochází obnovou

V areálu státního zámku Valeč na Karlovarsku pokračuje přestavba historického skleníku. Správa památky ho chce přestavět do původní podoby z 19. století. Náklady jsou 37 milionů korun. V plánu je v něm vysázet původní tropické rostliny, jako například palmy, orchideje či mořskou trávu. S dokončením se počítá na podzim příštího roku, řekl kastelán zámku Tomáš Petr.

Stavební firma postupně obnovuje všechny části skleníku. Vymění ocelové konstrukce, skleník bude nově zasklený a budou v něm nové inženýrské sítě. Řemeslníci opraví také sousední zahradní dům, který doplní přístavba toalet, a postaví vyhlídkovou terasu.

Studený skleník už má z velké části nové obvodové zdi a jsou tam připravené ocelové prvky, které se tam budou montovat. „Co se týče toho nejhezčího skleníku, což je palmový, tak ten je teď z 80 procent rozebraný a na nějakou dobu úplně zmizí, takže Valeč přijde o svojí dominantu, ale bude to tak nejvýše na šest měsíců," řekl Petr.

Chátrající skleník stojí pod stájemi, kočárovnou a hospodářskou budovou v dolní části zámeckého parku. Stavba z ocelo-litinové konstrukce pochází patrně ze 70. let 19. století, kdy si ji z Vídně nechal přivézt hrabě Vincenc Thurn-Valsassina. Původně šlo o montovanou katalogovou stavbu, v minulosti ale prošla mnoha úpravami. Kopule i loď skleníku byly v roce 1996 restaurovány. Palmovému skleníku chce správa zámku vrátit jeho původní podobu. „Všechny původní prvky jsou nýtované nebo šroubované. Ty nově svařované se budeme snažit odstranit," uvedl kastelán.

Skleník se podle dostupných zdrojů skládal ze tří částí vyhřívaných na různé teploty, studené, teplé a palmové. Studená část potřebovala teplotu osm až deset stupňů a rostly v ní primule, azalky, chryzantémy nebo fuchsie. Teplá část, vyhřívaná na 17 až 18 stupňů, hostila orchideje, vlhkomilné rostliny či kapradiny. Různé druhy palem i kaktusů mohli návštěvníci vidět v části skleníku s kopulí. Všechny rostliny umrzly v zimě roku 1943, protože původní zahradník zemřel a nebyl nikdo, kdo by ho nahradil.

Záměr zámku je takový, že po dokončení rekonstrukce by skleník a zahradnictví provozoval soukromý nájemce. Zřídit by tam mohl například restauraci nebo kavárnu. Kromě běžné funkce pro návštěvníky bude v zámeckém zahradnictví prostor vhodný pro pořádání svateb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zámek Valeč

Štítky Zámek, Památky, Rekonstrukce, Karlovarský, Kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický skleník v areálu zámku Valeč na Karlovarsku prochází obnovou  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.