Počasí dnes12 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Statik doporučil vystěhování seniorů z domova v Perninku

Popraskanou a prohýbající se podlahu nalezli dělníci při rekonstrukci půdní vestavby Domova pro seniory (DPS). Trhlina, kterou dělníci objevili, napověděla, že objekt bude nutné vyklidit a rozhodnout o dalším postupu. Stěhování se dotkne 32 klientů.

„Přivolaný statik potvrdil, že budova s 32 lůžky je nevhodná k dalšímu obývání. Celkem 32 z 54 klientů Domova pro seniory Pernink tak bude muset opustit poškozenou budovu zařízení.  Klienti se přestěhují do volných prostor budovy, ve které sídlí Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče REHOS v Nejdku. Zde bude prozatímně vytvořeno odloučené pracoviště DPS Perninku,“ vysvětlila Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu.

S obyvateli DPS Pernink a jejich rodinami nyní vedení domova pořádá individuální schůzky, kde jim podrobně vysvětluje nastalou situaci a okolnosti přesunu do REHOS Nejdek, který je vzdálený od Perninku zhruba pět kilometrů.

 „Byli jsme se v REHOSU podívat a mohu potvrdit, že zařízení disponuje potřebnou kapacitou 32 lůžek v maximálně dvoulůžkových pokojích s odpovídajícím zázemím. Probíhají jednání s klienty, rodinami a mluvit chceme samozřejmě také se zaměstnanci, kteří se do Nejdku přesunou společně s klienty,“ uvedl Alfréd Hlušek, ředitel DPS Pernink.

Hejtman Petr Kubis (ANO) chce v první řadě vše klientům, jejich rodinám i zaměstnancům zařízení jasně vysvětlit a naplánovat přesun. Ten má být proveden tak, aby byl pro obyvatele domova co nejméně zatěžující.

„Uděláme maximum pro to, aby lidé měli všechny informace, věděli, proč je třeba se přemístit, kam a jak bude samotné stěhování probíhat. Věřím, že klienti i jejich rodiny situaci pochopí, jde o nejvhodnější řešení i vzhledem ke krátké vzdálenosti Perninku od Nejdku,“ řekl hejtman.

Ten dále uvedl, že pokud budou volné kapacity v jiných zařízeních, lze na přání klientů uvažovat i o umístění jinam než do Nejdku.  V DPS v Perninku zůstane 22 klientů. Do doby přestěhování do nových prostor je v Perninku pozastaveno přijímání nových klientů. Náklady na rekonstrukci objektu, během které byla problematická trhlina objevena, byly vyčísleny na 22 milionů korun. Za tyto peníze chtěl kraj zrekonstruovat pokoje a kuchyň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky senioři, problém, statika, stěhování, Pernink, Nejdek, Karlovarský kraj, domov, rodina, Jana Pavlíková, Petr Kubis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statik doporučil vystěhování seniorů z domova v Perninku  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.