Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Velkém rybníku u Hroznětína na Karlovarsku hygienici zakázali koupání

Hygienici v Karlovarském kraji dnes vyhlásili zákaz koupání ve Velkém rybníku u Hroznětína. Důvodem je přemnožení sinic, které mohou být pro koupající zdravotně nebezpečné. Ostatní sledovaná přírodní koupaliště v kraji mají zatím vodu převážně dobrou nebo jen s mírně či středně zhoršenou kvalitou. Vyplývá to z přehledu odběrů Krajské hygienické stanice Karlovy Vary.

Na Velkém rybníku se voda zhoršuje téměř každý rok, zejména za velmi teplého počasí, jaké je v posledních dnech. "Sinice obsahují látky škodlivé lidskému zdraví - alergeny, toxiny. Riziko onemocnění se zvyšuje s délkou pobytu ve vodě či opakovaným koupáním. Přechází od lehké akutní otravy, projevující se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy až k vážnějším jaterním problémům. Při náhodném polknutí vodního květu může dojít i k vážnému poškození zdraví," uvádí hygienici ve zdůvodnění zákazu.

Tento týden hygienici kontrolovali i koupaliště Rolava v Karlových Varech. Tam je voda zatím relativně dobrá, na pláži a na molu je voda na druhém stupni kvality z pětistupňové škály, u brouzdaliště je na třetím stupni.

Podle odběrů z minulých týdnů je voda dobrá na přehradě Jesenice u Chebu, kde je u kempu Václav voda zcela bez problémů a u Rybářské bašty jen s mírně zhoršenými vlastnostmi. I na přehradě Skalka, která má také problém se sinicemi, byla zatím kvalita vody jen středně zhoršená.

Dlouhodobě bez problémů je voda na koupališti Michal u Sokolova nebo na nádrži Tatrovice na Sokolovsku. Jen mírně zhoršená kvalita vody je na koupališti Bílá voda u Chodova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Karlovarský kraj, kvalita vody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Velkém rybníku u Hroznětína na Karlovarsku hygienici zakázali koupání  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.