Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

“Ztráty už nedoženeme“, říkají provozovatelé nejnavštěvovanějších památek v kraji

Turistická sezóna na hradech a zámcích začíná v tomto roce o něco déle. Ačkoli venkovní prostory se návštěvníkům už zpřístupnily, na vnitřní expozice došlo až v pondělí 5. května. I tady musí lidé dodržovat řadu opatření, někde se dokonce otevírá jen jeden prohlídkový okruh s tím, že se prostě uvidí.

,,Přišli jsme o nějakých 30 tisíc návštěvníků za březen, duben a květen. Nemyslím si, že to jen tak doženeme,“ komentuje hned zkraje situaci na Hradu Loket ředitelka Jana Těžká.

Hrad Loket je přitom nejnavštěvovanější památka Karlovarského kraje. Jen loni sem zavítalo 156 tisíc návštěvníků. Jako jinde i tady se už návštěvníkům dříve zpřístupnily venkovní prostory. Nyní došlo i na interiéry.

,,Fungují tu zpřísněné hygienické podmínky, takže častěji myjeme kliky, zábradlí. Uvnitř je nařízeno mít roušku, zájemcům dáváme zdarma i jednorázové rukavice. Preferujeme raději prohlídku s textem než komentovanou, aby se i lépe dodržovaly rozestupy,“ popisuje současný provoz Těžká.

Ztráty už teď mají sečteny i na další vyhledávané památce. Na Hradě a zámku v Bečově nad Teplou očekávají, že letos bude ztráty kolem 30 procent lidí. I tady jsou prohlídky omezeny a to i kapacitně. Skupinky smí čítat maximálně patnáct návštěvníků.

,,Zatím máme otevřený pouze okruh u relikviáře svatého Maura s tím, že předpokládáme zhruba ův polovině června dojde k otevření okruhu zámeckých interiéru a dětské okruhy, že budou od prvního července. Na tom dětském okruhu se pracuje velmi interaktivně, ty děti se dotýkají různých předmětů. Takže tam by byla velmi komplikovaná desinfekce, proto jsme je zatím vypustili,“ říká zástupkyně kastelána Markéta Kolářová

Komentované prohlídky na obou památkách je třeba předem rezervovat. Vítána je platba bezkontaktně.

Žádní turisté, více času na úklid

Všechno zlé je pro něco dobré a stejně je to i v tomto případě. Tím, že se provoz prakticky zastavil, mohli se tu zaměřit na jindy opomíjené věci. Nebo na samotné změny v expozicích.

,,Provedl se generální a důkladnější úklid. Věnovali jsme se více zámeckému parku a ten park je dnes trochu přehlížený, protože na něj nebyl čas. Holky od nás se v době toho nejhoršího zapojily i do šití roušek, které se tu distribuovali nejen místním, ale i polici. Byl čas i na úpravy průvodcovských textů, na které normálně není čas. Prostě to, na co se v běžném provozu nedostane, tak to jsme teď mohli krásně zužitkovat," řiká z Bečova Markéta Kolářová.

,,Zrušili jsme expozici turistických známek, tam bychom chtěli mít sezónní výstavy a teď v plánu je, že se nahradí expozice Moseru expozicí vzácných kachlí kachlových kamen. Obnovili jsme dětskou dílnu a dětskou stezku, která se v současnosti dodělává," vyjmenovává novinky Jana Těžká z Hradu Loket. 

A zároveň dodává, že se letos chtějí více zaměřit na rodiny s dětmi. Na ty by tu měl každý víkend čekat tématický doprovodný program. 

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com / NPÚ / Hrad Loket

Štítky památky, opatření, kastelán, koronavirus, turistika, Loket, Bečov, Karlovarský kraj, Bečov nad Teplou, Moser

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

“Ztráty už nedoženeme“, říkají provozovatelé nejnavštěvovanějších památek v kraji  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.