Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Žokej Váňa se stane poslancem, nahradí Mračkovou Vildumetzovou

Osminásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Váňa se stane poslancem za hnutí ANO. V dolní komoře Parlamentu by měl nahradit Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO), která dnes byla zvolena v prvním kole voleb do Senátu za Sokolovsko a poslanecký mandát jí tím automaticky zanikne.

„Chtěl bych udělat maximum pro to, aby se do sportu dostávalo více peněz, takže bych se samozřejmě rád dostal do sportovního výboru. Měl jsem na starosti sport i na kraji, když jsem byl radním, je to důležité téma," řekl Josef Váňa bezprostředně po sečtení hlasů. Rád by s poslaneckým mandátem i nadále kombinoval život trenéra a chovatele koní. Ve Sněmovně existuje podvýbor pro sport, který spadá pod výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. V jeho čele stojí poslanec ODS a bývalý skokan na lyžích Jakub Janda.

Váňa kandidoval v roce 2021 do Sněmovny na pátém místě karlovarské kandidátky ANO, díky přednostním hlasům se posunul o místo vpřed. ANO v kraji získalo dva mandáty pro Mračkovou Vildumetzovou a Renatu Oulehlovou. První náhradnice ANO v kraji Věra Procházková byla v roce 2022 zvolena do Senátu, letos se náhradnické pozice do Sněmovny vzdala.

Vítězem krajských voleb v Karlovarském kraji je ANO, získalo 28 mandátů

Krajské volby v Karlovarském kraji vyhrálo ANO, získalo 28 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhý skončil STAN se sedmi mandáty. Třetí SPD a Trikolora bude mít čtyři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 30,01 procenta voličů.

To, že ji ve Sněmovně vystřídá Váňa Jana Mračková Vildumetzová vítá. „Já mám strašnou radost, protože když jsem se stala hejtmankou v roce 2016, tak já si právě myslím, že to byl Pepa Váňa, který mě proved celým tím krajem, když mě nikdo neznal. Je to skvělý člověk, je to srdcař a já jsem měla v uvozovkách i trošičku motivaci, že kdyby se mi podařilo a získala jsem senátorský post, takže právě tím náhradníkem je Josef Váňa," řekla dnes novinářům Mračková Vildumetzová.

Jednasedmdesátiletý Váňa, který s osmi vítězstvími drží rekord Velké pardubické, působí v obecní politice jako zastupitel obce Chyše, v letech 2016 až 2020 byl rovněž krajským zastupitelem Karlovarského kraje. Dvakrát neúspěšně kandidoval do Senátu jako nestraník za ANO, v roce 2016 na Karlovarsku, kde skončil druhý, a v roce 2022 v obvodě Plzeň-město, kde byl třetí. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 neúspěšně kandidoval v Karlovarském kraji jako nestraník za TOP 09, nyní se do dolní komory dostane z náhradnické pozice na kandidátce ANO.

Mračková Vildumetzová zvítězila v senátních volbách na Sokolovsku už v prvním kole, když získala zhruba 50,7 procenta hlasů. Dosavadní senátor STAN Miroslav Balatka neuspěl, když získal zhruba 25,4 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Josefa Váni

Štítky volby, senát, sněmovna, Karlovarský, Váňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žokej Váňa se stane poslancem, nahradí Mračkovou Vildumetzovou  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.