Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarské referendum o Vřídelní kolonádě není platné, volilo málo lidí

Už druhé referendum o nahrazení Vřídelní kolonády v Karlových Varech za repliku litinové kolonády z 19. století není platné. K místnímu plebiscitu přišlo málo lidí. Požadavek, aby město zbouralo současnou kolonádu ze 70. let 20. století a postavilo místo ní napodobeninu kolonády z 19. století tak opět neprošel. Vyplývá to z dokumentu o referendu na webových stránkách města. Vedení Karlových Varů už předem upozorňovalo na to, že i kdyby záměr prošel, stejně město nemá peníze na realizaci takového záměru.

V seznamech voličů v Karlových Varech je zapsáno celkem 35.851 voličů. Aby referendum bylo platné, muselo by v něm volit alespoň 35 procent z nich, tedy 12.548 lidí. Hlasovací lístky ale hodilo do uren jen 11.081 voličů. Referendum tak není platné a ani nijak závazné pro vedení města.

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) dnes řekla, že je v podstatě ráda, jak hlasování dopadlo. „Karlovaráci už podruhé ukázali, že chápou potřeby města a že před nesmyslně drahou replikou je pro ně důležitější to, jak to město bude fungovat dál. Jsou před námi velké výzvy, které budou stát nejen spoustu úsilí, ale i spoustu peněz. To znamená, že si jsou vědomi, že pokud bychom šli do repliky kolonády - tak to rozpočet možná na několik desítek let zasáhne tak, že nebude možné do města investovat ani korunu," řekla.

Odhady na výměnu betonové kolonády ze 70. let 20. století ze litinovou repliku té z 19. století se pohybovaly od několika set milionů korun po více než miliardu korun. Odhady iniciátorů referenda se ale značně liší od odhadů magistrátu. Referendum o litinové kolonádě se v Karlových Varech konalo už před pěti lety. I tehdy bylo neplatné kvůli nesplnění počtu hlasujících.

Vřídelní kolonáda, ve které prýští Vřídlo, jeden ze symbolů největšího lázeňského města v Česku, ale není jen stavbou na povrchu. V jeho útrobách, v podzemí, se nachází technologie jímání a zpracování vřídelní vody, která je základem lázeňské léčby v Karlových Varech. Do rekonstrukce takzvané krenotechnologie investovalo město v posledních letech desítky milionů korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav Loket

Štítky referendum, stavby, lázně, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské referendum o Vřídelní kolonádě není platné, volilo málo lidí  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.