Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Cheb povede vítězné ANO, ODS a Volby pro kraj, starostou bude Jan Vrba

Město Cheb v následujících čtyřech letech povede koalice vítězného ANO, ODS a Volby pro kraj. Zástupci těchto subjektů podepsali koaliční smlouvu. Novým starostou bude lídr ANO Jan Vrba. Ustavující zastupitelstvo, kde se bude vedení města volit, bude 20. října.

"Ke Krajskému soudu v Plzni nebyl podán žádný protest proti průběhu voleb v Chebu. Nově vzniklá koalice ANO+ODS+VOK proto požádala starostu, aby svolal ustavující zastupitelstvo na 20. října. Ten prosbě vyhověl," uvedlo hnutí ANO na facebooku.

Koalice bude mít 16 mandátů v 29členném zastupitelstvu. V devítičlenné radě bude pět zástupců ANO, tři zástupci VOK a jeden z ODS. Pozici prvního místostatosty obsadí Michal Pospíšil z ODS, druhým místostarostou bude Pavel Pagáč za VOK. Koaliční program chtějí strany předložit do konce roku.

"Koalice chce nejprve po přechozím vedení zkontrolovat rozpočet. Nemají přehled o tom, jak to na městě funguje a musí nejprve získat informace a možná i přehodnotit některé projekty. Programové prohlášení by mohlo být hotové v prosinci," řekl novinářům Petr Navrátil, který byl ve vyjednávacím týmu VOK.

V Chebu přicházelo v úvahu více variant koalice. Většinu mohla sestavit i Volba pro město (VPM), která dosud na radnici vládla, pokud by přesvědčila Koalici pro Cheb, ODS a VOK. Byla by to ale většina 15 hlasů proti 14. Teoreticky se mohly spojit i vítězné ANO s VPM. Vzhledem k osobním rozporům mezi těmito subjekty to ale nebylo pravděpodobné. Dosavadním starostou byl lídr Volby pro město Antonín Jalovec.

V komunálních volbách v Chebu vyhrálo letos ANO, které získalo 11 zastupitelů. Druhá skončila Volba pro město se sedmi zastupiteli. Po třech zastupitelích pak získala SPD, Koalice pro Cheb a Volba pro kraj. Dvě místa v zastupitelstvu má ODS.

Koaliční smlouvu už podepsali zástupci vítězných stran minulý týden také v Sokolově. Město v následujících čtyřech letech povede koalice vítězného hnutí ANO a uskupení Společně pro Sokolov. Novým starostou bude lídr kandidátky ANO Petr Kubis, místostarosty Jan Picka a Renata Oulehlová. V Karlových Varech pokračují jednání mezi stranami, které spolu podepsaly memorandum o společném postupu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, město Cheb, koalice, ANO 2011, Cheb, ODS, Volba pro město, Krajský soud v Plzni, Michal Pospíšil, Facebook, Jan Picka, Petr Kubis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb povede vítězné ANO, ODS a Volby pro kraj, starostou bude Jan Vrba  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.