Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2021: Rozhodnuto. Koalice Spolu vyhrála volby, ANO končí druhé

, aktualizováno 9. října 2021, 23:15

Je rozhodnuto. Ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězila koalice Spolu. Jen těsně skončilo na druhém místě ANO. Třetí je koalice PirSTAN. Do sněmovny se dostane také SPD Tomia Okamury. Volební účast se letos pohybuje kolem 65 procent.

Nefalšovaná radost ve štábu Spolu

Ve štábu koalice Spolu panovala ve večerních hodinách bouřlivá atmosféra. Lidé skandovali název koalice a Pískej konec, tleskali, vyvolávali jméno lídra a předsedy ODS Petra Fialy.

Od doby, kdy se výsledky koalice Spolu přibližovaly k ziskům vládního hnutí ANO, začali straníci a jejich příznivci odpočítávat desetiny a setiny procent, které k vyrovnání výsledků chyběly. Poté, co Spolu předstihlo hnutí ANO Andreje Babiše, propukl v sále, kde se výsledky sledují, bouřlivý potlesk. 



Radost ve štábu Spolu.

"Obě demokratické koalice mají většinu a mají šanci postavit většinovou vládu, toto je změna, my jsme změna, vy jste změna," uvedl Fiala před jásajícími sympatizanty koalice ve volebním štábu. Vítězství tam přivítali z pódia i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda lidovců Marian Jurečka.

Fiala uvedl, že Spolu chce dělat jinou politiku než dosavadní koalice ANO a ČSSD. "Je jedno, koho jste volili, jsme všichni občany, kteří tu chtějí žít pospolu, jako sousedi, přátelé, kolegové," uvedl. Dodal, že nechtějí společnost rozdělovat a že koalice bude fungovat stejně pevně jako v kampani. Koalice si podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky odnáší z kampaně i spoustu podnětů od nevoličů Spolu. Podle něj koalice bude dělat politiku pro celou zemi. Poznamenal, že prosadit koalici v jednotlivých stranách nebylo jednoduché.


Marian Jurečka ve štábu SPOLU.

Babiše Zeman přijme v neděli

O poznání pochmurnější nálada panovala ve štábu ANO, kam dorazil Andrej Babiš až v podvečerních hodinách. Za skvělý výsledek označil zisk hnutí ANO ve sněmovních volbách jeho předseda a premiér Andrej Babiš. Nepočítal ale s tím, že ANO prohraje. Pogratuloval předsedovi ODS a lídrovi vítězné koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petru Fialovi. 

Podle Babiše se uvidí, zda se prezident Miloš Zeman rozhodne ho pověřit sestavením vlády. Rozhovory o tom podle něj začnou ve středu. Zeman už dříve avizoval, že dá možnost sestavit vládu předsedovi vítězné strany, nikoli koalice. Pokud se tak stane, osloví Babiš hned koalici Spolu. Vyloučil jednání s Piráty.

Andrej Babiš ve štábu ANO se svou ženou Monikou. Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Babiše Zeman přijme v neděli v 11:00 na zámku v Lánech. Podle předsedy vlády ale nejde o zahájení povolebních rozhovorů, ale o dříve plánovanou schůzku.

Premiéra překvapilo, že se do Sněmovny nedostala koaliční ČSSD. Řekl, že s jejím předsedou Janem Hamáčkem měl dobré vztahy, za dobré ministry označil ministra zahraničí Jakuba Kulhánka a zemědělství Miroslava Tomana.

Zatím není schopen odpovědět na to, zda bude chtít pokračovat ve vládě s ČSSD poté, co se nedostala do Sněmovny, do ustavení nového kabinetu. Z telefonátu s Hamáčkem podle Babiše vyznělo, že by Hamáček pochopil, pokud by tomu tak nebylo.

Čtyři mandáty Pirátů

Piráti společně se STAN získali necelých šestnáct procent hlasů. Koalice by měla ještě dnes večer začít pravděpodobně vyjednávat s koalicí Spolu o možnosti sestavit budoucí vládu. Na tiskové konferenci ve volebním štábu v Praze to řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Vzhledem k výsledku je podle něj na stole myšlenka společného poslaneckého klubu. STAN podle aktuálních výsledků získal 33 mandátů, Piráti čtyři. Musela by to ale projednat pirátská členská základna.

Na dotaz k možné rezignaci na post šéfa Pirátů řekl, že v lednu se bude konat celostátní fórum Pirátů, kde se stejně bude volit nové vedení strany. Pokud bude poptávka po tom, řešit situaci dříve, lze o tom diskutovat, řekl Bartoš. Šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že obě strany budou nadále postupovat jednotně. Pogratuloval Spolu k volebnímu výsledku, věří, že nebude vyjednávat s ANO a SPD.

Podle obou předsedů je důležité, že může skončit dominance současného premiéra Andreje Babiše (ANO) a že demokratické koalice budou mít možnost sestavit nový kabinet. Rakušan poděkoval všem, kteří se poctivě pustili do kampaně a snažili se čelit obrovské dezinformační kampani, která podle něj jednou vstoupí do dějin politologie. Především poděkoval Bartošovi, který podle něj koalici táhl jako lídr a srdnatě čelil útokům.

Ke kroužkování, kvůli kterému se do Sněmovny dostalo výrazně více kandidátů STAN, podle Bartoše mohla přispět právě dezinformační kampaň, a to i z úst premiéra Babiše. Kroužkování považuje za zcela legitimní způsob vyjádření názoru.

Podle Rakušana nebude vyjednávání o vládě se Spolu jednoduché, bude plné kompromisů, ale Piráti a STAN jsou připraveni se dohodnout. O personálních postech podle něj dnes řeč nebude. Předpokládá, že v případném kabinetu budou zastoupeny obě strany koalice. Podle Bartoše je důležité nejdřív diskutovat o programových prioritách.


Ivan Bartoš ve volebním štábu.

SPD obhájilo

Do Poslanecké sněmovny se opět dostala také SPD Tomia Okamury. Hnutí udrželo ve volbách své pozice, i když mu mezi vlasteneckými stranami stoupla konkurence, ocenil při hodnocení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny předseda SPD Tomio Okamura. Povolební jednání budou podle něj dlouhá, SPD je na ně připravena, řekl novinářům ve volebním štábu SPD v pražském hotelu Duo.

SPD si v procentuálním zisku proti posledním volbám pohorší a nepřekročí deset procent, získá ale pravděpodobně přes 20 poslanců jako v roce 2017. „SPD obhájila počet mandátů, který jsme měli, udrželi jsme pozice,“ řekl novinářům Okamura. I když se objevila širší konkurence mezi podobně zaměřenými stranami, zůstává po volbách SPD jedinou relevantní silou mezi vlasteneckými stranami, doplnil. Místopředseda SPD Radim Fiala doplnil, že nový poslanecký klub se sejde v úterý 12. října, aby začal brzy pracovat.

Konkurenční uskupení jako Volný blok či Trikolora Svobodní Soukromníci podle něj byla hlavním důvodem nižšího procentuálního zisku SPD. „Dosud jsme neměli výrazného konkurenta a teď se ukázalo, že znovu nebudeme mít. Přibližně osm procent nám ubraly strany, které měly překryv na vlasteneckou scénu,“ odhadl Okamura. Doplnil, že podle něj hnutí vedlo dobrou kampaň, na jejímž průběhu by nic neměnil.

Povolební jednání podle Okamury budou dlouhá. Pochybuje o tom, že by mohla být stabilní vláda opozičních koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty, pokud bude založena na klubech s nízkým počtem poslanců.

Nejméně úrazů při autonehodě utrpí děti ve Švédsku, nejde přitom o žádné tajemství

Záleží vám na tom, aby byly vaše děti na cestách co nejvíce v bezpečí? Pak byste se určitě měli inspirovat „švédským modelem“ převážení dětí proti směru jízdy. Před šedesáti lety se na tento způsob cestování zaměřil lékař Sven Bertil Aldman,...

Po sto letech končí komunisté

Do Sněmovny se poprvé za dobu samostatné ČR nedostane ČSSD. Podle propočtů získala 4,68 procenta hlasů. V roce 2017 měla 7,27 procenta a 15 mandátů. Nyní má její klub 14 poslanců, když Jaroslav Foldyna loni přešel do SPD. Kvůli volebnímu výsledku rezignuje Hamáček na funkci předsedy strany. Složit účty a skončit chce na jednání předsednictva strany, které svolalo vedení na 25. října, řekl Hamáček novinářům v pražském Lidovém domě, kde má vládní strana svůj volební štáb. ČSSD popřál, aby chytla druhý dech a za čtyři roky se do Sněmovny vrátila.

Komunisté se nedostanou do Sněmovny poprvé od vzniku strany v roce 1921. Podle propočtů ČTK získali 3,68 procenta. V roce 2017 měli 7,76 procenta a 15 mandátů. KSČM, která letos slavila 100. výročí, zatím ve Sněmovně nechyběla, doposud byla vždy v opozici. Podporovala ale poslední menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Hendikepovaný sportovec Pavel Kovář bude moci dál závodit, díky krajské sbírce si pořídí nový handbike

Stačil jeden nešťastný skok do vody a sportovci Pavlu Kovářovi se otočil celý život naruby. Po úrazu ochrnul od krku dolů. Díky rehabilitacím a cvičení se mu podařilo rozpohybovat ruce, ramena a vrchní část zad. Navzdory fyzickému omezení ho...

Volby prošetřuje policie

Policie při volbách zjistila desítky porušení protiepidemických opatření a má zatím dvě oznámení o možném kupčení s hlasy, ze Slaného a Ostravska. V Brně se zabývala anonymním ohlášením bomby ve volební místnosti, které se nepotvrdilo. Vyplývá to z vyjádření policie na twitteru a středočeské krajské policejní mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce | Zdroj ČTK, ČSÚ

Štítky volby, poslanecká sněmovna, hlasování, volební místnost, koalice, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, Česká pirátská strana, vláda, Ivan Bartoš, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Rozhodnuto. Koalice Spolu vyhrála volby, ANO končí druhé  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.