Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

VOLBY 2020: Křížkovat, nebo kroužkovat? Na co nezapomenout ve volební místnosti?

Dnes se přesně ve 14 hodin opět otevřou volební místnosti, abychom mohli vybrat krajské zastupitele na další čtyřleté období. O přízeň voličů se v Karlovarském kraji uchází celkem 17 politických uskupení. O senátorské křeslo se na Chebsku a Tachovsku bude ucházet 9 kandidátů.

Kromě krajských voleb se tento pátek a sobotu konají i doplňující volby do třetiny Senátu. Na západě Čech jde o jeden obvod. Tyto senátní volby jsou dvoukolové, tudíž pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, pak se bude konat druhé kolo senátních voleb v termínu 9. a 10. října. Voliči se budou rozhodovat už jen ze dvou nejúspěšnějších kandidátů z prvního kola.

Volební místnosti se otevřou v pátek 2. října úderem 14. hodiny, ve 22:00 se uzavřou.

sobotu 3. října mohou přijít lidé volit od 8:00 do 14:00, poté se místnosti uzavřou a začne sčítání hlasů.

Jak správně volit?

Volební právo má v naší zemi každý občan ČR, který v druhý den voleb dosáhl nejméně 18 let. Volební lístky, které by už každý občan měl mít ve své schránce, jsou barevně odlišné. Ty do krajských voleb jsou šedé, do Senátu mají barvu žlutou. Stejně barevně odlišené jsou také úřední hlasovací obálky. Důležité je, aby volič do úřední obálky vložil pouze jeden hlasovací lístek. V opačném případě je hlas voliče neplatný.

K volbám si každý volič musí donést platný průkaz totožnosti – buď občanský průkaz nebo cestovní pas. Kromě dokladu je letos důležité nezapomenout i na roušku nebo jinou ochranu dýchacích cest. Z hygienických důvodů si voliči mohou donést také vlastní propisku.

Voliči mohou využít i takzvaný voličský průkaz. Jeho prostřednictvím mohou lidé volit v kterékoliv volební místnosti v Karlovarském kraji.

Po kontrole a zapsání volební komisí dostane volič úřední obálku s razítkem. Poté se voliči odeberou za plentu, kde vyberou volební lístek jedné vybrané politické strany, kterou chtějí podpořit. Lístek vloží do úřední obálky a vhodí jej do volební urny. Pokud lidé zapomenou doma své volební lístky, pak o ně mohou požádat přímo ve volební místnosti.

Křížkovat, nebo kroužkovat?

Na volebním lístku vybrané politické strany si lidé mohou vybrat maximálně čtyři kandidáty, kteří se v případě krajských voleb zakroužkují. Tímto způsobem volič udělí preferenční hlas. Druhou možností je vhodit do urny pouze hlasovací lístek bez zakroužkování kandidátů, v tomto případě pak budou kandidáti zvoleni v pořadí, jak jsou uvedeni na kandidátní listině.

Ne všichni voliči se dostanou do volební místnosti. To se týká třeba těch voličů, kteří jsou v nařízené karanténě v souvislosti s onemocněním covid-19. Tito lidé mohli volit ve středu 30. září takzvaně drive-in, tedy z auta.

Ministerstvo práce a sociálních věcí před týdnem evidovalo tři desítky domovů důchodců a zařízení sociálních služeb, v nichž se objevil covid-19. Za voliči do domovů chodí speciální volební komise složené z vojáků a zapisovatele jmenovaného krajským úřadem. V Karlovarském kraji ale žádné zařízení zavřené kvůli covid-19 není a tak k tomuto způsobu voleb v kraji nedošlo.

Během pátku bude možné volit i do přenosné urny u speciální volební komise. Hlasování zajišťuje krajský úřad společně s armádou. Je určené lidem, kteří nemohli využít středeční volby přímo z auta na speciálních stanovištích. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky volby, kraj, Senát, 2020, hlasování, volební místnost, Karlovarský kraj, krajské volby, okres Cheb, okres Tachov, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu ČR, Česko, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Křížkovat, nebo kroužkovat? Na co nezapomenout ve volební místnosti?  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.