Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Karlovarském kraji testy odhalily 11 případů koronavirové varianty omikron

V Karlovarském kraji testy odhalily 11 případů koronavirové varianty omikron. Zatím nejvíce případů zaznamenaly laboratoře na Chebsku, řekla dnes na dotaz mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Karlovy Vary Michaela Zajíčková. Právě v chebském okrese se minulý týden potvrdil první případ nákazy variantou omikron v kraji. U pacientů v nemocnicích se zatím tato varianta nepotvrdila.

Z 11 potvrzených případů nákazy omikronem testy odhalily sedm nákaz na Chebsku, tři na Karlovarsku a jeden na Sokolovsku. Podle mluvčí jde o komunitní šíření této varianty. První nakažený v kraji byl muž, ročník 1993, z Chebska, který zůstal v domácí izolaci. Hygienici následně začali trasovat kontakty infikovaného.

Krajské nemocnice v Karlových Varech a v Chebu podle jejich mluvčí Markéty Singerové zatím pacienta s prokázanou variantou omikron nezaznamenaly. Počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v kraji zůstává v posledních týdnech podobný. V karlovarské nemocnici k dnešnímu dni leží 11 nakažených, z toho tři na intenzivní péči. V Chebu se zdravotníci starají o čtyři nakažené pacienty, kteří jsou umístěni na standardních lůžkách. Právě kvůli riziku rychlého šíření varianty omikron si nemocnice ponechávají volnou kapacitu pro případné nové pacienty.

V Karlovarském kraji zůstává epidemická situace zatím klidná. Na 100 tisíc obyvatel připadá v uplynulém týdnu 202 případů nákazy, což je nejméně ze všech krajů ČR. Nejvíce se nyní nákaza v kraji šíří na Sokolovsku, kde je 235 případů na 100 tisíc obyvatel, nejméně na Chebsku, kde evidují 176 případů na 100 tisíc obyvatel.

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude varianta omikron v Česku dominovat zřejmě už za deset až 14 dní. Za poslední týden výsledky více než 18 tisíc testů ze 74 laboratoří ukázaly podezření na tuto variantu u 15 procent případů, delta a její subvarianty tvoří 85 procent.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, správa, koronavirus, omikron, Karlovarský, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, Karlovarský kraj, infekční onemocnění, pacient, Krajská hygienická stanice, okres Cheb, Karlovy Vary, okres Sokolov, Státní zdravotní ústav, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji testy odhalily 11 případů koronavirové varianty omikron  |  Koronavirus  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.