Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraji se nepodařilo zajistit provoz zubní pohotovosti v pracovních dnech v Karlových Varech

I přes maximální snahu ze strany Karlovarského kraje se nepodařilo zajistit provoz zubní pohotovosti v pracovních dnech v Karlových Varech. Od 1. dubna již nebude zajištěn provoz zubní pohotovosti v Nemocnici Karlovy Vary. Ačkoliv Karlovarský kraj nabídl zubním lékařům velmi výhodné finanční podmínky, zubaři na ně nepřistoupili.   

„Karlovarský kraj již učinil veškeré nutné, možné a potřebné kroky, aby zubní pohotovost ve všední den zachoval. Snažili jsme se vyjít vstříc zubařům a byli jsme připraveni přijmout jejich finanční požadavky i úpravu provozní doby. Bohužel zubaři naši nabídku neakceptují a odmítají sloužit pohotovostní službu v Karlových Varech. Od dubna tak budou muset pacienti s problémem dojíždět na pohotovost do jiných krajů, a to vnímám jako velký problém. Protože se tímto řešením nechci smířit, oslovil jsem předsedu Oblastní stomatologické komory Karlovarského kraje,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).               

Karlovarský kraj byl v prosinci 2022 postaven ze dne na den před rozhodnutí oblastní stomatologické komory, že od 1. 1. 2023 nebudou její členové sloužit ve všední den zubní pohotovostní služby v Karlovarském kraji. Řadou osobních jednání a výraznou finanční motivací z rozpočtu kraje se podařilo zubní lékaře přesvědčit, aby pohotovostní služby v pracovní dny zajistili ještě 1. čtvrtletí roku 2023. Tímto kraj získal čas pro vypsání veřejné zakázky.

Karlovarský kraj vypsal výběrové řízení na zajištění pohotovostní služby v oboru zubní lékařství v Karlových Varech, žádný ze zubařů se do něj však nepřihlásil, ačkoliv pro lékaře nijak neomezil hodinovou sazbu v Kč, za kterou by pohotovost mohli odpracovat. Podle předsedy oblastní stomatologické komory dochází k přetížení pohotovostní služby, a to především proto, že pacienti vnímají pohotovost jako alternativu standardního ošetření, což není jejím primárním posláním. Má se jednat o ambulantní péči v případech náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršené průběhu onemocnění.             

„Budeme se i nadále snažit tento problém řešit a najít vhodné řešení. Pro veřejnost je rozhodně velmi důležitá informace, že zubní lékaři mají ze zákona povinnost vyšetřit a případně i ošetřit každého, tedy nejen jejich pacienta, který se v rámci ordinačních hodin dostaví do ordinace s bolestivým nebo jiným neodkladným stavem. Jsem přesvědčen o tom, že pokud bude dodržována tato povinnost zubních lékařů, značně klesne potřeba služeb lékařské pohotovosti,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek.

Zajištěna tak zůstane zubní pohotovost v době víkendů a státních svátků, a to v Karlových Varech, Sokolově a Chebu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zubní pohotovost, zubní lékař, provoz zubní pohotovosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraji se nepodařilo zajistit provoz zubní pohotovosti v pracovních dnech v Karlových Varech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.