Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Až 1500 lidí ze Sokolovska může najít praktického i ambulantního lékaře

Až 1500 obyvatel Sokolovska může nyní získat praktického lékaře nebo ambulantního specialistu. Umožní to dohoda mezi městem Sokolov a Ambulancemi Penta ze skupiny Penta Hospitals. Společnost nabídne veřejnosti rezervní i nově vytvořené kapacity ve vlastních ambulancích, informovala dnes novináře generální ředitelka skupiny Penta Hospitals Barbora Vaculíková.

V posledních letech odešla na Sokolovsku do důchodu řada praktických lékařů, pediatrů i zubařů. Průměrný věk lékařů je navíc vysoký, hrozí, že budou odcházet i další. Noví zatím nepřicházejí. Podle starosty Sokolova Petra Kubise (ANO) se lidé stále více obracejí na radnici s žádostí o pomoc při zajištění služeb praktického lékaře. Radnice žádala zdravotní pojišťovny o seznam lidí, kteří nemají svého praktického lékaře. Informace ale pojišťovny podle Kubise dosud nedodaly.

Město proto začalo jednat se společností Penta Hospitals, která tam provozuje nemocnici. Ta následně vytvořila rezervní kapacity ve svých ambulancích. "Máme celkem volných 1500 míst, z toho polovinu máme alokovanou pro specializované provozy, to znamená pro gynekologickou a oční ambulanci, a druhou pro ordinace praktických lékařů, zatím jen pro dospělé. Jedná se o ordinaci ve Františkových Lázních, Nejdku, Horním Slavkově a Nové Roli, v případě převisu zájmu i o ordinaci v Ostrově," uvedla ředitelka Ambulancí Penta Jana Šperlová.

Zájemci se mohou registrovat on-line přes webový formulář. Místa v ordinacích budou primárně určená pro obyvatele Sokolovska. Musí ale za lékařskou péčí zatím dojíždět. Pro seniory, kteří nemohou využít osobní či hromadné dopravy, je město připraveno rozšířit služby Senior expresu. Asi v polovině roku rozšíří společnost registraci pro obyvatele Sokolovska o další zhruba čtyři stovky míst ve dvou ambulancích na Chebsku. Zároveň připravuje otevření nové ordinace praktického lékaře v Sokolově. V Sokolově žije přibližně 23 tisíc lidí.

Pro zajištění dalších kapacit lékařské péče je podle Vaculíkové nutné rozšiřovat v kraji školicí centra. "Jsou kriticky důležitá proto, aby se mohl rozrůstat počet ambulancí, ale také aby se zajistili následovníci tam, kde lékaři odcházejí do důchodu. Zajistit v ordinacích vzdělávání je naprosto důležité proto, aby lékaři měli možnost předat péči o své pacienty," řekla Vaculíková.

Společnost Penta Hospitals je součástí holdingu Penta Hospitals International, který patří mezi nejvýznamnější poskytovatele zdravotních a sociálních služeb ve střední Evropě. V kraji provozuje dvě nemocnice - v Sokolově a Ostrově a 22 ambulancí, které zahrnují dohromady deset oborů od všeobecného praktického lékařství až po stomatologii nebo gynekologii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, lékaři, zdraví, správa, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až 1500 lidí ze Sokolovska může najít praktického i ambulantního lékaře  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.