Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sokolov chce, aby se u dotací do urgentních příjmů nemocnic zvýhodnily postižené kraje

Sokolovský starosta Petr Kubis (ANO) vyzval v dopise ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby ministerstvo upřednostnilo při přidělování dotací na urgentní příjmy strukturálně postižené kraje. Mezi ně patří Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj. Kraje mají společnou například vysokou nezaměstnanost, ale i nedostatečně pokrytou zdravotní péči. Investice do rozvoje zdravotní péče jsou pro Karlovarský kraj zásadní. Z dotace potřebuje nemocnice v Sokolově vybudovat nový centrální příjem za 200 milionů korun.

Výstavba urgentních příjmů I. a II. typu by měla být financována z evropských peněz Integrovaného operačního programu (IROP). Alokovaná částka je tam podle starosty 2,4 miliardy korun, přičemž rozdělit by si ji mělo až 39 žadatelů. Město se tak obává, že dostane peněz méně, než potřebuje. "Myslíme si, že by se mělo myslet hlavně na strukturálně postižené regiony. Karlovarský kraj nemá fakultní nemocnici ani leteckou záchranou službu. Pro nás je naprosto zásadní, aby urgentní příjem vznikl právě v Sokolově, případně v Chebu, a rozvíjel se i urgentní příjem I. typu v Karlových Varech," řekl starosta Petr Kubis.

V Karlovarském kraji není dostatečně pokrytá zdravotní péče, chybí praktičtí lékaři i zubaři, kraj jako jediný nemá onkologické centrum, a pacienti tak musí dojíždět do sousedních regionů. Kraj ale trápí i další problémy. Má nejnižší HDP na obyvatele, nejnižší průměrné mzdy a nejhorší vzdělanostní strukturu ze všech krajů, chybí v něm vysoká škola. Na podporu postižených regionů upozornil minulý týden při návštěvě Karlovarského kraje také nastupující prezident Petr Pavel. Řekl, že je v celospolečenském zájmu některé regiony podpořit dočasně více. Zvýhodněním slabších regionů se zvedne celá země, dodal.

Sokolovská nemocnice už má na vybudování urgentního příjmu hotovou projektovou dokumentaci, která počítá s náklady 200 milionů korun. Centrální příjem, který tam dosud chybí, má výrazným způsobem zlepšit a zrychlit organizaci zdravotní péče. Ředitelka nemocnice Jitka Bureš Samáková dříve uvedla, že chtějí získat peníze právě z IROP, protože poskytuje dotace s malým podílem spolufinancování. Vlastníkem nemocnice je Karlovarský kraj, provozovatelem je společnost Penta Hospitals. Spádovou oblast má asi 100 000 obyvatel. V Sokolově žije přibližněi 23 000 lidí, jejich počet ale každoročně klesá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Sokolov

Štítky Nemocnice Sokolov, dotace na urgentní příjmy, strukturálně postižený kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov chce, aby se u dotací do urgentních příjmů nemocnic zvýhodnily postižené kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.