Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarský kraj zaplatí letos za lékařské pohotovosti skoro o 12 milionů více

Výrazně více letos zaplatí Karlovarský kraj za zajištění pohotovostní lékařské služby. Musel zvýšit hodinovou platbu lékařům zhruba na dvojnásobek. Celkem na zajištění pohotovostí vydá kraj téměř 39,5 milionu korun, schválili na svém jednání krajští zastupitelé. Zvýšení mezd pro lékaře se týká tří velkých nemocnic.

"Museli jsme navýšit sazby, aby byli lékaři ochotni tyto služby vůbec sloužit. U praktického lékařství a pediatrů je to z 490 korun na hodinu na 900 korun a největší navýšení je u stomatologů, kde byla navýšena hodinová sazba na 2000 korun. A zároveň kraj vyhlašuje výběrové řízení na další zajištění této služby," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Podle Kulhánka jde sice o výrazné zvýšení plateb na mzdy lékařů, ale prioritou bylo zachování pohotovostí tak, aby byly nadále dostupné.

Komplikovanější jednání bylo o zvýšení plateb pro zubní pohotovost. Ta se slouží každodenně i o víkendech a svátcích v Karlových Varech a o víkendech i v Sokolově a Chebu. U zubařů se zvýšila hodinová mzda pro karlovarskou pohotovost u služby ve všední den z 1133 na 2000 korun. Platby za víkendové a sváteční sazby zůstanou stejné, tedy 1292 pro lékaře.

Kraj platí provoz pohotovostí ve dvou krajských nemocnicích, v Karlových Varech a Chebu, v Nemocnici Sokolov, a také pohotovost v Nemocnici Mariánské Lázně a zubní pohotovost v Chebu, kterou zajišťuje záchranná služba v ordinacích místních stomatologů.

Celkem tak po navýšení plateb pro zdravotnický personál zaplatí Karlovarský kraj Karlovarské krajské nemocnici a. s. 24 milionů korun a sokolovské nemocnici, která je součástí skupiny Penta Hospitals, 11,9 milionu korun. Nemocnice Mariánské Lázně dostane od kraje stejně jako vloni 3,2 milionu korun, přičemž ale 1,2 milionu přispívá Plzeňský kraj, protože mariánskolázeňská nemocnice zajišťuje hlavně chirurgické služby i pro sever Plzeňského kraje. Dalších 460 000 dostane Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje na zajištění zubní pohotovosti o víkendech v Chebu. Dohromady tedy jde o více než 39,5 milionu korun.

Kromě lékařů se zvedne hodinová mzda i sestrám, které na pohotovostech slouží. Nárůst u jejich mezd je ale výrazně nižší než u lékařů. Celkově tak navýšení plateb znamená v souhrnu o 11,7 milionu korun navíc proti necelým 28 milionům korun krajské platby v loňském roce.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lékařská péče, dotace, jednání zastupitelstva, lékařská pohotovost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj zaplatí letos za lékařské pohotovosti skoro o 12 milionů více  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.