Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ostrovská nemocnice má nové oddělení dlouhodobé intenzivní péče za 50 milionů korun

Nemocnice Ostrov na Karlovarsku vybudovala nové prostory pro oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP). Určené jsou pro pacienty v kritickém stavu nejčastěji po mozkové příhodě nebo těžkém úrazu. Moderní pracoviště s 20 lůžky a novou technologií vyšlo na 50 milionů korun, řekl novinářům primář následné intenzivní péče Michal Palivoda. Ostrovská nemocnice provozovaná skupinou Penta Hospitals má jedno z největších oddělení následné intenzivní péče v České republice. Disponuje sedmi desítkami lůžek.

Na oddělení DIOP se dostávají pacienti v kritickém stavu, u kterých už lékaři stabilizovali základní životní funkce a odpojili je od dýchacího přístroje. Nejčastěji jde o pacienty po cévní mozkové příhodě, těžkém srdečním selhání nebo autonehodě. "Péče je stále primární, ale po stabilizaci se posunuje do fáze rehabilitace, resocializace, logopedické péče a návratu zpět k běžnému životu. Řada lidí se musí znova naučit chodit, mluvit nebo jíst," řekl Palivoda.

Vytíženost oddělení je podle primáře velká, přijímají pacienty z celé České republiky. Ročně v něm ošetří stovky nemocných, kteří zde stráví několik týdnů až měsíců, výjimečně i let. Personálně je oddělení zajištěné.

Na vytvoření nových prostor se podíleli také zdejší zdravotníci. Podle vrchní sestry Barbory Kohoutové mají velkou sesternu, denní místnost, ale i nové lednice pro chlazení léků. "Lednice centrálně měří teplotu, takže nám ubyde spoustu práce," řekla vrchní sestra. Oddělení je vybavené také novými přístroji, jako je infuzní technika a monitory životních funkcí, či novými resuscitačními lůžky.

Podle ředitelky skupiny Penta Hospitals Barbory Vaculíkové bude rozvoj ostrovské nemocnice pokračovat. V plánu je zrekonstruovat celé oddělení následné péče za více než 60 milionů korun. Práce by měly být hotové ještě letos. "Kromě toho máme vyčleněné prostředky na investice do ambulantního traktu nemocnice nebo na projektovou přípravu centra duševního zdraví," řekla ředitelka. Právě rozšíření psychiatrické péče je podle ní pro kraj klíčové. V Ostrově je jediné lůžkové oddělení této péče v regionu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Ostrov

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrovská nemocnice má nové oddělení dlouhodobé intenzivní péče za 50 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.