Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Plánované operace se v sokolovské nemocnici po epidemii vrací do normálu

Plánované operace v sokolovské nemocnici se po epidemii koronaviru vrací do normálu. Čekací lhůta se zkrátila na dva až pět měsíců podle typu operace, což je podle lékařského ředitele Andreje Farkaše běžná doba. Největší skluz mají stále ortopedické operace. Díky nově vybudovaným sálům a novému ortopedickému týmu se ale i u těchto operací daří čekací dobu zkracovat.

„Máme čekací doby zhruba dva až tři měsíce na chirurgicky plánované operace, jeden měsíc u gynekologických operací. U ortopedických operací jsou čekací doby delší, ale v porovnání s ostatními zařízeními jsme na tom dobře, máme asi čtyři až pět měsíců, u těch složitějších maximálně šest měsíců," řekl Farkaš. Nejdéle si lidé počkají na výměnu kolenního či kyčelního kloubu.

K přerušení plánovaných operací nemocnice přistoupila na konci loňského roku kvůli podzimní vlně epidemie. Důvodem byl nárůst počtu pacientů. Tehdy ležely na lůžkách desítky lidí s covidem-19, výrazně přibývalo i necovidových pacientů, a to zejména kvůli respiračním onemocněním. Kvůli nemoci a karanténám chyběla i značná část personálu.

Nyní je v sokolovské nemocnici přetížené pouze dětské oddělení. Důvodem je současná vlna chřipkových onemocnění u nejmenších dětí. Plánované zákroky se ale neodkládají.

Zkracovat dobu na operace se v Sokolově daří také díky centrálním sálům, které nemocnice vybudovala před dvěma lety. Postavila šest nových operačních sálů s moderními technologiemi, díky kterým operace chirurgie, ortopedie, gynekologie, porodnictví a ORL sjednotily na jedno místo.

Nejvíc operací musela sokolovská nemocnice odložit loni při jarní vlně koronaviru. Nemocnice byla tehdy přetížená, nakažené pacienty musela převážet do jiných nemocnic. Týkalo se to odhadem 250 až 300 velkých operací. Lidé ale na vyšetření nepřicházeli i kvůli obavám z nakažení koronavirem, takže počet odložených operací mohl být ve skutečnosti daleko vyšší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Sokolov

Štítky Nemocnice, Sokolov, Operace, Čekání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plánované operace se v sokolovské nemocnici po epidemii vrací do normálu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.