Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlovarský kraj chce získat nové lékaře, chystá zvýšení dotačních programů

Karlovarský kraj chce dotacemi i řadou dalších opatření podpořit dostupnost primární lékařské péče. V regionu chybějí hlavně praktičtí lékaři, zubaři i ambulantní specialisté, navíc velká část zdravotníků je již v důchodovém věku. Vedení kraje proto chystá zvýšit stipendia pro mediky či příspěvky na zařízení nových ordinací. Nový lékař si tak díky krajským dotacím může v průběhu několika let přijít až na tři miliony korun, řekl novinářům hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Celorepublikově jde podle něj o nejvyšší podporu ze strany kraje.

Nejvíce kraj postrádá všeobecné praktické lékaře, pediatry, gynekology, porodníky a zubaře. Věkový průměr nynějších lékařů dosahuje v některých regionech 65 let. S jejich odchodem do penze by se mohl problém s dostupností lékařské péče ještě prohloubit, uvedl hejtman.

„Dlouhodobě sledujeme ne ideální dostupnost primární péče v Karlovarském kraji. Vytrvale o tom jednáme se zdravotními pojišťovnami, ale bohužel ten efekt, kdy by ony měly být zodpovědné za komfortní přístup k primární péči, tak se zatím nedostavuje,“ řekl Kulhánek.

Na zajištění primární péče si kraj připravil několik milionů korun. V plánu je například zvýšit stipendia pro studenty lékařských fakult. Medici, a to již od prvního ročníku, by mohli na akademický rok získat až 150 tisíc korun. Podmínkou je, že příjemce dotace musí do tří let od ukončení studia začít pracovat jako lékař ve zdravotnickém zařízení v Karlovarském kraji.

Dotace pro vybavení zubních ordinací bude milion korun

Kraj také zamýšlí zvýšit dotace na podporu vzniku, modernizace a vybavení nových i již existujících ordinací. Dotace by měly být i dál poskytovány prostřednictvím obcí, jež znají nejlépe podmínky na svém území. Obce s počtem do 7 000 obyvatel budou moci žádat o dotaci na vybavení ordinací lékařů ve výši 800 tisíc korun. Obce s počtem obyvatel nad 7 000 mohou získat 400 tisíc korun. Dotace pro vybavení zubních ordinací bude nově stanovena na milion korun.

Kromě finanční podpory se chce kraj zaměřit také na podporu žáků středních škol. Pro ně chce zajistit přípravné kurzy k přijímacím zkouškám zaměřené na výuku biologie, fyziky a chemie. Ve spolupráci s Karlovarskou agenturou rozvoje podnikání připravuje také projekt Medikem na gymplu, jehož cílem je příprava studentů gymnázií v kraji ke studiu na lékařských fakultách. Projekt bude financován z Operačního programu Jan Amos Komenský.

V regionu nabízejí dotační programy pro zdravotníky také jednotlivá města, jako je například Cheb, Sokolov či Aš. Kromě finančních prostředků na vybavení ordinací nabízejí byty či pozemky nebo další výhody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, lékaři, Karlovarský, dotace, Karlovarský kraj, lékař, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Jan Amos Komenský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj chce získat nové lékaře, chystá zvýšení dotačních programů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.