Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dermatologové zvou lidi do ordinací, zdarma jim vyšetří znaménka

Přijďte se vyšetřit znaménka, vzkazují lidem lékaři z karlovarské a chebské nemocnice. Zájemcům nabízí preventivní vyšetření při mimořádné akci den proti melanomu. Cílem je upozornit na rakovinu kůže a přinutit veřejnost častěji docházet na preventivní prohlídky.

Případů melanomu v posledních letech stoupá. Každých deset let se počet diagnostikovaných nálezů zdvojnásobuje. Podle odborníků se jedná o nádor, se kterým si při včasném zachycení zvládnou poradit. Obávají se ale, že počet nemocných po covidu vzroste. Důvodem je fakt, že lidé přes období zanedbávali prevenci. 

Diagnostika melanomu je denním chlebem každého dermatologa. Smysl Evropského dne melanomu je upozornit na tento velmi nebezpečný nádor, kdy přes veškerou moderní terapii život zachraňuje včasná diagnostika a rozdíl mezi životem a smrtí se měří na desetiny milimetru. Přijít o pár měsíců později může znamenat radikální zhoršení prognózy,“ vysvětlil primář kožního oddělení Nemocnice Karlovy Vary Tomáš Pospíšil.

I když experti udělali za poslední roky v léčbě melanomu velký velký posun, stále nevyléčí každého pacienta.  „Léčit a vyléčit je velký rozdíl. A vyléčit dokážeme bezpečně jen melanomy zavčasu zachycené. Proto pravidelná jarní osvěta,“ uvedl Pospíšil.

Ideální prevence melanomu není. Nejdůležitější je se nespálit na slunci, což platí především pro děti. Roli hraje také genetika. Větší riziko mají také pacienti s utlumeným imunitním systémem Kromě melanomu, který má veřejnost nejvíce v povědomí, jsou v České republice časté i jiné zhoubné kožní nádory. Lékaři proto zvou do ordinací i lidi, kterým se objevil nový a nespecifikovaný útvar na kůži. 

Kdy a kam na Den melanomu?
Nemocnice Karlovy Vary – čtvrtek 26. května 2022 v čase od 13 – 18 hodin, pavilon H, kožní ambulance.
Nemocnice Cheb – středa 15. června 2022 v čase 9 – 17 hodin, pavilon B – přízemí, ambulance chirurgické poradny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky Vyšetření, Prohlídka, melanom, Nemocnice, Cheb, Karlovy Vary, rakovina, Tomáš Pospíšil, Karlovarská krajská nemocnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dermatologové zvou lidi do ordinací, zdarma jim vyšetří znaménka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.