Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlovarská nemocnice má vylepšenou magnetickou rezonanci

Karlovarská nemocnice se pochlubila jednou z největších novinek v letošním roce, vylepšenou magnetickou rezonancí. Přístroj podstoupil za 20 milionů korun kompletní modernizaci, díky níž dosáhnou lékaři ještě přesnější diagnostiky a urychlí proces vyšetření.

Magnetická rezonance (MR), která například složí k detailnímu zobrazení hlavy, končetin či úseků páteře,  v karlovarské nemocnice sloužila deseti letech. Modernizace přístroje byla proto více než potřebná. Vylepšení nespočívalo pouze pouze ve výměně opotřebovaných komponentů, ale šlo především o přechod na zcela nový a moderní digitální obraz. Díky plně digitálním cívkám, které snímají z přístroje signál, dochází ke zlepšení obrazu až o 40 procent. 

Cívka umožňující vyšetření páteře se musela doposud pokládat přímo na pacienta. Ta je nyní již integrována do samotného stolu rezonance. Signál již není veden kabelem, nýbrž skleněným vláknem, což je právě důvod zrychlení přenosu signálu současně i v lepší kvalitě. Zlepšení obrazu oceníme například při vyšetření pacienta s roztroušenou sklerózou, kdy můžeme lépe vidět dřívější stádia a vývoj nemoci,“ sdělil Jiří Hofmann, primář radiologického oddělení Nemocnice v Karlových Varech.

Díky vylepšení obrazu přístroj pomocí umělé inteligence a algoritmů zjednoduší plánování vyšetření i celý proces zpracování dat. Nemocnice proto uvádí, že se zkrátí celková doba vyšetření až o 30 procent. Nové komponenty umožňují zdravotnickému personálu snadnější manipulaci. 

Stávající magnetická rezonance získala díky vylepšení prodlouženou životnost a technologicky je nyní na stejné úrovni jako nejmodernější stroje instalované v současnosti. Celý projekt modernizace MR včetně příslušenství v podobě monitoru vitálních funkcí a dávkovače kontrastní látek, byl financován z dotace programu REACT-EU, a to ve výši 20 milionů korun,“ uvedl Martin Čvančara, provozně - technický ředitel a člen představenstva Karlovarské krajské nemocnice. 

Tým radiologického oddělení Nemocnice Karlovy Vary obsluhující magnetickou rezonanci  čítá sedm lékařů a šest radiologických asistentů. Jako jediní v Karlovarském kraji zajišťují nepřetržitý provoz oddělení za přítomnosti až dvou radiologů na pracovišti. Za rok 2021 bylo na MR vyšetřeno téměř 4 tisíce pacientů. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Karlovy Vary

Štítky Karlovy Vary, Nemocnice, Kraj, Rezonance, Karlovarská krajská nemocnice, magnetická rezonance, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarská nemocnice má vylepšenou magnetickou rezonanci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.