Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na plánované operace musí lidé v sokolovské nemocnici kvůli covidu čekat déle

V sokolovské nemocnici se kvůli podzimní vlně epidemie prodloužila čekací doba na plánované, například ortopedické operace zhruba o tři měsíce. Neakutní zákroky nemocnice odkládala postupně, naplno je kvůli přetížení přerušila až v polovině prosince. Částečně se je podařilo obnovit začátkem ledna. Proti době před epidemií provedou zdravotníci nyní polovinu zákroků, stále si nechávají volnou kapacitu na intenzivní péči. Novináře o tom informovala ředitelka nemocnice Jitka Bureš Samáková.

K přerušení plánovaných operací nemocnice přistoupila kvůli nárůstu počtu pacientů. Tehdy leželo na lůžkách 20 lidí s covidem-19, výrazně přibývalo i necovidových pacientů, a to zejména kvůli respiračním onemocněním. Kvůli nemoci a karanténám chyběla i značná část personálu, nemocnice evidovala přes 40 pracovních neschopností. Požádala proto o pomoc krajských hasičů a vojáků.

Zdravotníci odložili plánované zákroky na ortopedii, gynekologii či oddělení ORL. "My jsme tedy plánovali, že ortopedie o Vánocích nebude v provozu, ale nakonec jsme ji uzavřeli o 14 dní dřív, protože jsme potřebovali intenzivní péči, po operaci kyčle potřebujete taky intenzivní péči a pomoc personálu," řekla ředitelka.

S obnovou operací nemocnice začíná postupně. Aktuálně je počet pacientů s covidem-19 v Sokolově nízký, leží tam pouze pět nakažených, tři z toho vyžadují intenzivní péči. Zdravotníci na ortopedii provedou až čtyři zákroky denně, před epidemií jich bylo až osm. Čekací lhůta se prodloužila ze čtyř měsíců zhruba na sedm.

"Ty operace jsou u některých pacientů trochu komplikovanější, ty nálezy jsou pak horší. Operace třeba netrvá hodinu, ale třeba dvě. I hojení může být delší," řekla Samáková.

Nejvíc operací musela sokolovská nemocnice odložit při jarní vlně koronaviru. Nemocnice byla tehdy přetížená, nakažené pacienty musela převážet do jiných nemocnic. Týkalo se to odhadem 250 až 300 velkých operací. Lidé ale na vyšetření nepřicházeli i kvůli obavám z nakažení koronavirem, takže počet odložených operací mohl být ve skutečnosti daleko vyšší. Většinu skluzu se zdravotníkům podařilo dohnat do konce loňského roku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, ortopedie, Sokolov, Nemocnice Sokolov, COVID-19, epidemie, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na plánované operace musí lidé v sokolovské nemocnici kvůli covidu čekat déle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.