Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Nemocnici Sokolov je nyní pět pacientů s covidem, loni jich bylo i ke 100

V Nemocnici Sokolov je nyní pět pacientů s covidem, loni na jaře jich bylo i 100. Z nynějších pěti covid pozitivních pacientů tři vyžadují intenzivní péči. Zdravotníci obnovují plánované operace. Nemocnice si ale stále nechává volnou kapacitu kvůli případnému nárůstu počtu covidových i necovidových pacientů, řekla dnes ředitelka Jitka Bureš Samáková.

V intenzivní péči jsou tři pacienti, přičemž u dvou ležících na oddělení ARO je stav velmi vážný. Dva nakažení jsou na interně. Nejstaršímu pacientovi je 80 let, nejmladší je neočkovaná těhotná žena, její stav hodnotí lékaři jako středně těžký. Oproti podzimní vlně je podle ředitelky mezi nakaženými více starších pacientů, kteří jsou buď neočkovaní nebo nemají posilující dávku. Nemocnice zatím nezaznamenala u hospitalizovaných koronavirovou variantu omikron. V nemocnici je zhruba 300 lůžek

Za podzimní vlny epidemie měla nemocnice nejvíce infikovaných pacientů v polovině loňského prosince, tehdy asi 20. U personálu byla vysoká nemocnost, navíc rostl i počet necovidových pacientů, nemocnice proto požádala o výpomoc krajských hasičů i vojáků. V nemocnici sloužili do Vánoc.

Největší zátěž pacientů s covidem nemocnice zaznamenala loni na jaře. Již koncem ledna se dostávala na hranici kapacity, záchranáři museli pacienty převážet do jiných nemocnic v regionu, později i do nemocnic mimo kraj. V době největšího zatížení měla sokolovská nemocnice téměř 100 infikovaných pacientů, každý den přijímala 10 až 20 nových, stejný počet musela přemisťovat.

Ačkoli je nyní počet nakažených pacientů v Sokolově výrazně menší, stále jsou tací, kteří s covidem zemřou. "Obzvlášť u polymorbidních pacientů je to někdy neudržitelný stav," uvedla ředitelka.

Nemocnice sice částečně obnovila plánované operace, ponechává si ale volná lůžka pro covidové pacienty. Na intenzivní péči vyčlenila šest lůžek, další jsou na interně. Stále ale chybí asi 40 zdravotníků, kteří jsou doma kvůli nemoci, karanténě nebo na OČR (ošetřování člena rodiny, pozn. red.). Tři zaměstnanci jsou momentálně nakažení. Ze všech zaměstnanců je očkovaných zhruba 80 procent. V případě potřeby je nemocnice připravena zavést takzvanou pracovní karanténu, kdy by zdravotníci mohli dál chodit po pozitivním antigenním testu do práce za přísných hygienických podmínek. V nemocnici je zhruba 500 lékařů a sester.

I když se v Karlovarském kraji denní nárůst nových nákaz covidu zvyšuje, aktuálně je to 2620 aktivních případů, na nemocnicích se to zatím neodrazilo. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v celém kraji hospitalizováno 19 pacientů s covidem. Hygienici v kraji evidují přes 340 případů varianty omikron.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Sokolov, pacient, COVID-19, Nemocnice Sokolov, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Nemocnici Sokolov je nyní pět pacientů s covidem, loni jich bylo i ke 100  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.