Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový lineární urychlovač je pro zajištění onkologické péče nezbytný, kraj stále požaduje jeho nákup

Ačkoliv je v současné době v Karlovarském kraji poskytována onkologická péče zcela v souladu s vysokými standardy současné lékařské vědy, ve vzdálenější budoucnosti už to ale platit nemusí. Vedení Karlovarské krajské nemocnice se proto nechce smířit se zamítavým stanoviskem ministerstva zdravotnictví k nákupu nového lineárního urychlovače pro Nemocnici v Chebu z programu REACT-EU.

“Stávající lineární urychlovač v chebské nemocnici je v této chvíli stále ještě jedním z nejmodernějších v České republice. Zprovozněn byl na konci roku 2015, stejný typ je dosud běžně vyráběn i prodáván a provozuje ho celá řada nemocnic, ať už jde třeba o fakultní nemocnici v Plzni, nebo nemocnice v Chomutově, Liberci a dalších místech,” říká Martin Čvančara, člen představenstva Karlovarské krajské nemocnice, který vede její technický úsek.

Ten sice upozorňuje, že současný postoj ministerstva nebude mít bezprostřední dopad na kvalitu poskytované péče v chebské nemocnici, což ale do budoucna neplatí. Nemocnice má sice s dodavatelem smluvně zajištěnu modernizaci hardware i software, což se průběžně děje, ale nelze to dělat do nekonečna.

„Stávající urychlovač dostal například zcela nové počítače, což výrazně urychlilo výpočty, stejně tak se instaloval nový plánovací systém, který zlepšil zaměřování a tím kvalitnější léčbu. Tyto kroky se dají přirovnat například k faceliftu automobilu. Zlepší se tím některé jeho vlastnosti, ale ve výsledku se stejně nedosáhne vlastností a parametrů nového modelu. A to je i důvod, proč chceme pro naše pacienty zakoupit nový urychlovač,“ doplnil člen představenstva.

 Vedení Karlovarské krajské nemocnice poukazuje i na připravovaný generel krajské nemocnice, který počítá se zcela novým moderním onkologickým pracovištěm, které by mohlo disponovat až dvěma lineárními urychlovači v návaznosti na CT diagnostiku.

„To by umožnilo zkrátit čekací doby na léčbu a především ji bezpečně zajistit pro případ jakýchkoliv technických výpadků. Nejde přitom o zanedbatelné důvody. Jen na chebském lineárním urychlovači se denně ošetří až 50 a ročně dohromady téměř 600 pacientů,“ doplňuje Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice s tím, že se nejedná o počet ročních výkonů, ale ošetřených pacientů, kteří chodí na ošetření deset a vícekrát během celého roku. 

Zástupci nemocnice také upozorňují, že případný zánik onkologické péče v Karlovarském kraji by tak v budoucnosti všechny tyto, často velmi těžce nemocné pacienty, odsoudil k dojíždění do Prahy, Plzně, nebo Ústí nad Labem. A to jeden z dalších důvodů, proč chce vedení Karlovarského kraje a Karlovarské krajské nemocnice dál intenzivně jednat jak s ministerstvem zdravotnictví, tak s premiérem o umožnění nákupu nového lineárního urychlovače, který je pro zajištění péče zcela nezbytný.

“Náš kraj, jako jediný v České republice, nemá vlastní onkologické centrum. Přitom máme dlouhodobě jedny z nejvyšších incidencí u některých onkologických onemocnění, jako je třeba karcinom tlustého střeva a konečníku. Nákup moderní techniky je tedy pro zajištění potřebné zdravotní péče pro naše obyvatele naprosto klíčový,” říká Josef März (nez.), krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví a dodává: “Zamítavé stanovisko ministerstva k nákupu nového lineárního urychlovače v tuto chvíli sice nikoho neohrožuje a zatím nemá vliv na aktuální kvalitu péče. Ale tak za šest nebo sedm let už by to mohl být pro naše pacienty velký problém. I proto bude kraj dál jednat jak s ministerstvem, tak s premiérem s cílem dosáhnout změny tohoto stanoviska, které považujeme jednoznačně za špatný signál pro obyvatele Karlovarského kraje.”

O problému nákupu lineárního urychlovače jednala s ministrem Janem Blatným (za ANO) i poslankyně Parlamentu ČR a krajská opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která se ho snažila přimět ke změně stanoviska.  „Panu ministrovi jsem se snažila vysvětlit, že není možné, aby náš kraj žádost o dotaci na pořízení nového lineárního urychlovače do Chebu nemohl podat. Současný totiž pomalu dosluhuje a v našem kraji je tento přístroj jediný, a to v chebské nemocnici. Jsem proto velmi ráda, že mi pan ministr podal informaci, že nový lineární urychlovač do Chebu je již na ministerstvu zdravotnictví podpořen přístrojovou komisí a řešením pro získání finančních prostředků na jeho pořízení je podání žádosti do Integrovaného operačního programu, který se otevře do konce tohoto roku a bude zde alokace 22 miliard Kč. O výsledcích jednání jsem již informovala vedení Karlovarského kraje a shodli jsme se, že je nutné v tuto chvíli společně pohlídat podmínky programu, aby náš kraj byl s tímto projektem úspěšný a finanční prostředky na lineární urychlovač získal,“ dodala poslankyně parlamentu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kkn

Štítky onkocentrum, Nemocnice Cheb, dotace, EU, Karlovarský kraj, lineární urychlovač, urychlovač částic, nemocnice, Karlovarská krajská nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Cheb, pacient, Česko, Parlament České republiky, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový lineární urychlovač je pro zajištění onkologické péče nezbytný, kraj stále požaduje jeho nákup  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.