Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice Sokolov chce vybudovat nový urgentní příjem

Nemocnice Sokolov plánuje vybudování nového centrálního příjmu. Má výrazným způsobem zlepšit a zrychlit organizaci zdravotní péče. Na stavbu centrálního urgentního příjmu, který má odpovídat moderním trendům ve zdravotnictví, by chtěla nemocnice využít evropských dotačních fondů, řekl zdravotní ředitel Penta Hospitals CZ Jiří Štefan.

V sokolovské nemocnici, spadající do skupiny Penta Hospitals, jsou nyní dva hlavní vstupy, přes centrální registr, kam míří pacienti, kteří přijdou pěšky nebo přijedou autem, i sanitky vozící pacienty na plánovaná vyšetření. Záchranná služba pak přijíždí s akutními pacienty ke starému vchodu v pavilonu C, kde jsou ambulance na jedné straně a na druhé jednotky ARO a intenzivní péče.

Urgentní příjem by měl být samostatným specializovaným pracovištěm. "Využili jsme zkušenosti z nemocnice v Karlových Varech i Fakultní nemocnice v Plzni. Cílem je, aby se veškerá činnost soustředila do jednoho místa, na které by pak navazovala další potřebná péče," uvedl Jiří Štefan.

Centrálním příjmem by pak měli projít všichni pacienti, kteří přicházejí do nemocnice, a odtud by měli být přesměrováni podle konkrétních potřeb. Součástí urgentního příjmu by měla být i lékařská služba první pomoci a praktický lékař, který by jednak pomohl přímo na urgentním příjmu, ale zároveň by poskytoval služby pacientům, kteří nebudou potřebovat intenzivní péči.

"Od počátku jsme vytvořili tým primářů, který celý koncept připravoval tak, aby splňoval potřeby různých typů péče. Výsledkem je studie nového urgentního příjmu," uvedl Štefan. Nový příjem by měl vzniknout přístavbou a přeměnou části pavilonu C.

Záměr chce nyní nemocnice předložit Karlovarskému kraji, který je vlastníkem areálu nemocnice v Sokolově. Podle předběžných odhadů by náklady na stavbu mohly být okolo sta milionů korun. Finanční prostředky by ale mohla nemocnice získat z evropských fondů, především IROP, který právě na takové účely poskytuje dotace s malým podílem spolufinancování. V ideální případě by práce na novém příjmu mohly začít už příští rok. Pro nemocnici to bude znamenat jednu z nejvýznamnější změn za poslední roky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemos Sokolov

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Sokolov, Nemocnice Sokolov, pacient, Penta Hospitals CZ, Fakultní nemocnice Plzeň, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Sokolov chce vybudovat nový urgentní příjem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.