Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj potřebuje lineární urychlovač pro léčbu onkologicky nemocných, ministerstvo nechce schválit žádost

Karlovarský kraj chce pro jediné onkologické oddělení v regionu v Nemocnici Cheb pořídit moderní lineární urychlovač a další nezbytně nutné přístrojové vybavení. Naráží však na zamítavé stanovisko ministerstva zdravotnictví. Přístroje se mají pořídit z dotací EU na které vypracovala Karlovarská krajská nemocnice žádosti.

„Karlovarský kraj bohužel jako jediný v ČR nedisponuje komplexním onkologickým centrem, i když o jeho zřízení už v minulosti usiloval. Péče o nemocné je zcela závislá na jediném onkologickém oddělení v nemocnici v Chebu. Na tyto věci jsem v uplynulých týdnech upozornil ministra zdravotnictví Jana Blatného a připojil jsem stanovisko ministerstva pro místní rozvoj, které potvrdilo, že podmínky čerpání peněz ještě bylo možné upravit. Pevně jsem věřil, že ministr dá podnět k úpravě a zařadí chebskou nemocnici mezi zařízení, jež mají výjimku a finance mohou v rámci REACT-EU získat. To se však nestalo, a Karlovarský kraj jako jediný kraj v zemi tedy nemůže modernizovat z dotačních prostředků tento typ péče. Považujeme to za velmi diskriminační a vůči našim občanům nefér zvlášť proto, že patříme k regionům s prvenstvím hned v několika onkologických diagnózách,“ zdůraznil hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Ten však svůj boj o kladné stanovisko ministerstva nevzdává a společně s koaličními a opozičními zastupiteli posílá dopis premiérovi Babišovi (ANO) a ministru Blatnému (za ANO), které žádá o změnu postoje k výše uvedenému nákupu urychlovače a nezbytných přístrojů.

Pokud nebude nákup nového vybavení schválen, budou se muset onkologičtí pacienti, kteří jezdí do chebské nemocnice za veškerou péčí včetně chemoterapie a radioterapie, i nadále spoléhat na techniku, jež postupně zastarává a nemůže se rovnat novým přístrojům.

„Specifikací přístrojů a přípravou žádostí se zabývaly týmy odborníků v jednotlivých nemocnicích. Zastupitelé Karlovarského kraje odsouhlasili předfinancování přístrojového vybavení,“ říká Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Pořízení nových přístrojů odsouhlasila přístrojová komise ministerstva zdravotnictví i s ohledem na fakt, že lineární urychlovač, který se nyní používá v chebské nemocnici byl zakoupen v roce 2015 a příští rok skončí jeho životnost.

„Jsme přesvědčeni, že finanční prostředky z programu REACT-EU by výrazně posunuly úroveň péče o onkologické pacienty. Chtěli jsme proto plynule techniku obnovit a nabídnout díky novému přístroji šetrnější možnost léčby,“ dodal uvolněný zastupitel pro oblast zdravotnictví Josef März (nez.).

Problémem chebské nemocnice se chce v poslanecké sněmovně zabývat i poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která bude ministra zdravotnictví v této věci kontaktovat. "S panem ministrem budu o urychlovači jednat hned zítra. Je naprosto nepřijatelné, aby Karlovarský kraj nemohl získat dotaci na pořízení nového lineárního urychlovače v Chebu a byl vyřazen z dotyčného řízení jen proto, že nemá komplexní onkologické centrum," uvedla poslankyně Parlamentu ČR.

„Jsem rád, že se k tomuto problému opozice hlásí a chce nám pomoci. Stejně si myslíme, že tyto informace mají zaznít ve veřejném prostoru, protože si myslíme, že Karlovarský kraj nemá být mimo tento systém a mám mít nárok tyto peníze čerpat jako ostatní regiony,“ dodal Petr Kulhánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kr-karlovarsky

Štítky onkocentrum, Nemocnice Cheb, dotace, EU, Karlovarský kraj, lineární urychlovač, urychlovač částic, nemocnice, Cheb, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Evropská unie, Karlovarská krajská nemocnice, ANO 2011, Jan Blatný, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj potřebuje lineární urychlovač pro léčbu onkologicky nemocných, ministerstvo nechce schválit žádost  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.