Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přetížená chebská nemocnice opět volá o pomoc

Na dnešním jednání krizového štábu informovali zástupci složek IZS o aktuálním pandemickém vývoji na Chebsku. Z úst všech zástupců zazněl jednoznačný apel na pomoc chebské nemocnici.

„Situace v chebské nemocnici je už neúnosná. Chybí covidová lůžka, chybí zdravotnický personál, je potřeba zintenzivnit převozy covidových pacientů s nejtěžšími formami onemocnění do jiných zařízení v republice. Psychika lidí je na hraně možností. Takto vypadá každodenní realita. Apeluji na krajský krizový štáb na řešení našich požadavků,“ uvedl po jednání krizového štábu starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Starosta se v souvislosti s kritickou situací v chebské nemocnici rozhodl zveřejnit prosbu o pomoc. Chybí nám lékaři, ale hlavně zdravotní sestřičky. V součinnosti s vedením nemocnice prosíme o pomoc chebské nemocnici. Oslovujeme bývalé, nebo i současné zdravotní sestry. Pokud máte možnost alespoň částečně pomoci svým kolegyním a kolegům u lůžek v nemocnici, neváhejte. V případě, že se rozhodnete pomoci, volejte přímo hlavní sestru paní Korseltovou 739 649 747," říká starosta Chebu.

Omezené personální kapacity hlásí i chebská městská policie, u hasičů se začíná situace pomalu vracet k normálu, státní policie zajišťuje výkon služby také v omezeném personálním stavu. I nadále pokračují kontroly u odběrových míst a zajišťování pořádkové činnosti MP v areálu nemocnice.

„Některé odbory městského úřadu jsou utlumeny, k dnešnímu dni jsou uzavřeny čtyři chebské mateřské školy. S výrazným oteplením se začínají v ulicích města objevovat ve větším množství lidé bez domova. Ve spolupráci státní a městské policie jsou prováděna konkrétní opatření k řešení situace,“ doplňuje mluvčí Chebu Simona Liptáková a dodává, že celková situace ve městě související s dodržováním vládních opatření veřejností, je až na výjimky, uspokojivá.

Z plných nemocnic Karlovarského kraje pokračuje převoz pacientů s covidem-19 do ostatních zařízení a nemocnic v kraji i mimo něj. Se vzdálenějšími přesuny pomáhá od minulého týdne i letecká záchranná služba. Nemocnice zůstávají přetížené, potvrdil mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

„Záchranáři převážejí covid pozitivní pacienty i další, kteří vyžadují intenzivní péči, vrtulníkem Armády ČR. Létá zejména do vzdálenějších nemocnic, například do Jihočeského kraje. Zatímco převoz sanitkou tam trvá až pět hodin, vrtulník stejnou trasu urazí za 40 minut. Přepraveno bylo z chebské nemocnice asi pět pacientů,“ vysvětlil mluvčí nemocnice.

Pacienti se také denně přemisťují do covidových pracovišť v Mariánských Lázních a v Nejdku. S přesunem několika lidí pomůže Karlovarskému kraji také Ústecký kraj. V nemocnicích Jihočeského kraje a Prahy bylo vyčleněno celkem osm lůžek intenzivní péče pro pacienty z Karlovarského kraje.

„I přesto ale nemocnice v Karlovarském kraji dále zápolí s přírůstkem počtu pacientů s covidem-19. Musí proto zvyšovat kapacity covidových oddělení. Zatímco na začátku ledna měla karlovarská nemocnice 42 pacientů s covidem a chebská nemocnice 19, k dnešku v karlovarské nemocnici leží 78 nakažených a v Chebu 41. Nárůst je za dvacet dní téměř dvojnásobný,“ doplňuje Vladislav Podracký.

Vytíženému zdravotnickému personálu pomáhají zdravotní sestry z lázní, hasiči, záchranáři, vojáci, studenti zdravotnických škol a medici. V asi nejpřetíženější nemocnici v Chebu pomáhají lékaři i sestry z karlovarské nemocnice. I tam ale přibývá počet pacientů s koronavirem, z plicního oddělení museli vytvořit další covidové oddělení.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) na začátku roku žádal vládu o povolení převozu pacientů do německých nemocnic. U ministra Jana Blatného (za ANO) ale neuspěl. Bylo mu sděleno, že v ČR jsou dostatečné kapacity a není problém převážet případně pacienty do méně zatížených nemocnic.

V Karlovarském kraji se aktuálně s nemocí covid-19 léčí 4212 lidí, nejvíce zasažené zůstává Chebsko, které má přes 1900 nakažených.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KKN

Štítky koronavirus, nákaza, Cheb, Karlovarský kraj, Německo, ministr, Jan Blatný, nemocnice, pacient, COVID-19, okres Cheb, Karlovarská krajská nemocnice, Jihočeský kraj, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přetížená chebská nemocnice opět volá o pomoc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.