Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Absence sportovního lékaře je problém pro zhruba dva tisíce sportovců v celém kraji

Vedení kraje vyhlásilo finanční pobídku pro nového lékaře s atestací z tělovýchovného lékařství. V Karlových Varech doposud působil Ivan Kundrát, který ale svoji činnost k 30. červenci letošního roku ukončil.

„Ivan Kundrát byl jediným sportovním lékařem v Karlovarském kraji. Jen on mohl sportovcům potvrzovat zdravotní způsobilost k  vrcholovému sportu. Toto potvrzení je podmínkou pro pravidelnou účast na organizovaných sportovních soutěžích či v národní reprezentaci,“ vysvětlila mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Po ukončení činnosti sportovního lékaře se v kraji žádná jiná takto zaměřená ordinace neotevřela.  Kraj to vnímá jako velký problém a proto má pro nového sportovního lékaře připraven náborový příspěvek.

„Budeme se snažit díky finanční pobídce Karlovarského kraje sportovního lékaře pro naše sportovce co nejdříve získat. Jinak by se sportovci nemohli účastnit přípravy ve sportovních centrech a sportovních střediscích mládeže. Zájemci o činnost sportovního lékaře se specializovanou způsobilostí v oboru nabízíme příspěvek 400 tisíc korun, a to pro úvazek 0,5 a vyšší. Podmínkou je, aby tento lékař provozoval ordinaci v regionu po dobu minimálně 3 roky od vyplacení finančních prostředků,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš (ODS) s tím, že v případě nižšího úvazku než 0,5 bude finanční pobídka ve výši 200 tisíc korun se závazkem odpracovat v kraji rovněž 3 roky.

Ordinaci Ivana Kundráta navštěvovalo pravidelně okolo 2000 sportovců z Karlovarského kraje (zejména dětí a mládeže) z desítek sportovních klubů. Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu přitom musí mít každý z nich 1x ročně, ať už jde o výkonnostní nebo vrcholové sportovce. V současné době je nejbližší ordinace sportovního lékaře v Plzni, Rokycanech, Praze a Ústí nad Labem kam musejí sportovci z Karlovarského kraje dojíždět.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky problém, sportovní lékař, Karlovarský kraj, náborový příspěvek, lékař, Karlovy Vary, Jana Pavlíková, Jan Bureš, ODS, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Absence sportovního lékaře je problém pro zhruba dva tisíce sportovců v celém kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.