Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarské základky a mateřinky nechystají dětem zdražit obědy. Udělaly to už v září

Většina oslovených školních jídelen v Karlovarském kraji se od února nechystá zdražovat školní obědy. Důvodem je to, že k úpravě cen přistoupily už dříve, nejčastěji v září. Od 1. února mohou školy podle novelizované vyhlášky o stravování ministerstva školství zdražit hlavní jídla až o 20 procent. Školy v regionu v uplynulých měsících zvedly ceny obědů v průměru o deset procent. Žáci za obědy v jídelnách zaplatí většinou mezi 30 až 40 korunami.

V Sokolově většina školních jídelen zdražila už v září. Zatímco v červnu stál oběd pro žáka do deseti let v průměru 27 korun, od nového školního roku je to 32 korun. Žáci tak za školní obědy za celý měsíc zaplatí o 100 korun více. Od září vyjde měsíční stravování podle údajů sokolovské radnice v průměru na 640 korun, uvedla mluvčí městského úřadu Denisa Kavalírová.

Ceny od nového školního roku zvedli také na osmé základní škole v Sokolově. Obědy zdražily o tři koruny, stojí od 30 do 32 korun podle věku žáka. Škola tak reagovala na růst cen za energie i potraviny. O dalším zvyšování cen zatím škola neuvažuje. „Situaci řešíme neustále s vedoucí jídelny. Pokud bychom zjistili, že jsme na hraně, tak bychom ke zdražování přistoupili, ale zatím nikoli," řekl ředitel Vladimír Vlček. V průměru o dvě koruny zdražila v Sokolově také první základní škola, a to od ledna. Oběd tam vyjde zhruba na 30 korun.

I základní škola v Truhlářské ulici v Karlových Varech zdražila obědy o několik korun. „Ceny jsme zvedli asi o čtyři nebo pět korun. Nešlo tedy o nějaké výrazné zdražení. I tak zůstáváme cenově na dolní hranici cen obědů," řekla ředitelka školy Jana Krausová.

Už loni v listopadu zdražila kvůli nárůstu cen potravin například i základní škola v Americké ulici v Chebu. Pro děti na prvním stupni stoupla cena z 28 na 35 korun a u starších dětí pak z 29 na 36 korun.

Školní jídelny budou moci od 1. února zdražit hlavní jídla o 20 procent proti nynějším cenám. Poplatky za přesnídávky a odpolední svačiny budou moci jídelny zvýšit až o 30 procent. Umožní jim to novelizovaná vyhláška o školním stravování, kterou připravilo ministerstvo školství. Cílem je podle úřadu novými limity reagovat na růst cen potravin a umožnit jídelnám dál nakupovat kvalitní suroviny. Nyní je podle ministerstva průměrná cena obědu ve školní jídelně 34 korun, tedy o deset korun více než před šesti lety.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Freeimages

Štítky Ekonomika, Zdražení, Obědy, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské základky a mateřinky nechystají dětem zdražit obědy. Udělaly to už v září  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.