Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarský kraj přidá místa v prvních ročnících svých středních škol

Karlovarský kraj plánuje v příštím školním roce na svých středních školách zvýšit počet míst ve třídách u prvních ročníků. Důvodem jsou populačně silné ročníky u letošních devátých tříd. Vedení kraje chce, aby se žáci ve většině případů dostali na své vybrané školy.

„Musíme reagovat na zvýšený počet žáků, které registrujeme v sedmých až devátých třídách. Letos jsme přistoupili k tomu, že na středních školách jsme navrhli výjimku v počtu žáků ve třídě, která by místo dosavadních 30 měla být 32,“ informoval krajský radní pro školství Jindřich Čermák (Piráti). Ministerstvo školství podle něj umožňuje mít ve třídě až 34 žáků, a to zejména v mimořádných případech, kdy se student přestěhuje či změní obor.

Krajské střední školy nabídnou od září ve všech oborech 2925 volných míst. V letošním školním roce je to zhruba o 60 méně. Ucházet se o ně bude podle údajů krajského úřadu 2878 žáků. Další místa mají v regionu k dispozici soukromé školy. V kraji jsou také dvě státní školy, což je policejní škola v Sokolově zřizovaná ministerstvem vnitra a vojenská škola zřizovaná ministerstvem obrany. Obě nabídnou v příštím školním roce zhruba 80 míst.

Vyšší počet žáků předpokládá kraj i v dalších třech letech. Například za tři roky to bude o 150 studentů více. Dosud se musely školy potýkat spíše s úbytkem žáků. Podle radního jsou na to gymnázia kapacitně i personálně připravená. Vedle gymnázií je pravidelně v kraji největší zájem o pedagogickou a uměleckoprůmyslovou školu keramickou a sklářskou v Karlových Varech. Kraj připravuje pro další roky také nové obory.

V Karlovarském kraji je 32 středních škol. Nejvíce jich je na Karlovarsku, celkem 15, na Chebsku jich je devět a v sokolovském okrese osm.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, Karlovarský, studenti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj přidá místa v prvních ročnících svých středních škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.