Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Žáci v Karlovarském kraji budou mít i letos u přijímaček větší šanci na přijetí

Zájemci o studium na středních školách zřizovaných Karlovarským krajem budou mít i letos u přijímacích zkoušek větší šanci na přijetí. Kraj stejně jako loni nebude uplatňovat takzvané cut-off skóre, tedy minimální hranici úspěšnosti nutnou pro přijetí. Důvodem jsou rozdíly ve znalostech žáků vzniklé v důsledku distanční výuky, informoval ČTK krajský radní pro školství Jindřich Čermák (Piráti).

"I letošní deváťáky velmi silně zasáhla distanční výuka, která způsobila značné rozdíly ve znalostech a dovednostech žáků posledního ročníku základních škol. Rozhodli jsme se proto nastavit doporučení obdobně jako v minulém roce, tedy upravit poměr podílu výsledku přijímacích zkoušek na celkovém hodnocení a také zrušit cut-off skóre, které stanovovalo minimální hranici úspěšnosti," uvedl Čermák.

Stanovení hranice úspěšnosti by podle ředitelů škol dávala smysl zejména na víceletých gymnáziích. "Tam je ale přirozená hranice mnohem vyšší, než kdyby ta hranice byla umělá, respektive je stále mnohem větší počet zájemců než nabízených míst," vysvětlil radní.

Střední a vyšší odborné školy zřizované krajem v příštím školním roce nabídnou 3437 volných míst, což je nárůst o 61 míst v porovnání s loňským rokem. Podle radního je to způsobeno tím, že některé obory nenabízejí ředitelé každý rok, ať z kapacitních důvodů školy nebo s ohledem na soulad s poptávkou trhu práce.

Struktura nabízených oborů bude obdobná s předchozím rokem. "Stále je velký zájem o střední zdravotnické vzdělávání, naše zdravotnické školy zaznamenaly opravdu nárůst poptávky. Tradičním držákem jsou víceletá gymnázia. Kde naopak ta poptávka je nižší oproti minulým rokům jsou obory, které se věnují gastronomii nebo cestovnímu ruchu," uvedl Čermák.

V letošním školním roce nastoupilo do prvních ročníků všech středních škol v kraji 2682 studentů, což je o 194 více než v předchozím školním roce a obdobný nárůst je očekáván i v příštím roce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, správa, školy, střední, Karlovarský, přijímací zkoušky, Karlovarský kraj, Česká pirátská strana, školní rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci v Karlovarském kraji budou mít i letos u přijímaček větší šanci na přijetí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.