Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Karlovarském kraji bude více vysokoškolských studijních oborů

V letošním roce plánuje pobočka Západočeské univerzity Plzeň (ZČU) otevřít v Chebu obor Učitelství pro 1. stupeň v kombinované formě. Připravují se i další obory, které budou postupně procházet takzvaným akreditačním řízením. Zajímavý by mohl být i obor kinantropologie, což je věda o pohybu člověka.

„Ten by měl projít akreditačním řízením ještě letos. Pro nás je klíčové, že program byl takzvaně ušitý na míru potřebám lázeňství v našem kraji, protože jeho absolventi najdou uplatnění jako pohyboví terapeuti, ve wellness centrech a balneoprovozech,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje  Petr Kulhánek (STAN).

Ten jednal o dalším rozšiřování aktivit ZČU na území Karlovarského kraje s rektorem ZČU Miroslavem Holečkem a děkany i proděkany jednotlivých fakult. Seznámil je s probíhající transformací kraje, v rámci které aktuálně běží hodnocení strategických projektů. Samozřejmou součástí transformace je pro vedení kraje také rozvoj vysokého školství. 

Rektor Miroslav Holeček ocenil, že je v poslední době spolupráce kraje a ZČU velmi intenzivní a zdůraznil, že univerzita nabízí vysokou úroveň vzdělávání a je značkou kvality pro uchazeče i absolventy. ZČU připravuje navazující magisterské studium programu Aplikovaná fyzioterapie v Karlových Varech.

„Studijní program plánujeme otevřít v krajském městě, protože je úzce navázán na lázně a karlovarskou nemocnici, kde by měly probíhat praxe. S nemocnicí budeme jednat o vytvoření podmínek pro praktickou výuku, přičemž lze do jisté míry předpokládat, že o doplnění vzdělání v budoucím horizontu mohou projevit zájem i její stávající zaměstnanci. V současnosti máme sestaven plán předmětů a řešíme zajištění vyučujících,“ sdělil děkan Fakulty zdravotnických studií Lukáš Štich.

Společně s Fakultou strojní zase spolupracuje krajská Karlovarská agentura rozvoje podnikání, a to na společném projektu digitálního hubu. Krajský radní Patrik Pizinger (Místní) upřesnil, že digitální hub by měl pomoci malým a středním podnikům nastartovat své aktivity přímo v regionu. Ve spojení Fakulty strojní a Fakulty ekonomické vzniká studijní program pro náš kraj zaměřený na průmyslové inženýrství a ekonomii. Bakalářské i navazující magisterské studium by se realizovalo v anglickém jazyce. „Fakulta ekonomická je připravena pomoci i v oblasti marketingové strategie Karlovarského kraje a marketingové transformační strategie, která se bude nově vytvářet,“ deklarovala děkanka Fakulty ekonomické Michaela Krechovská.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vzdělání, vysoká škola, Karlovarský kraj, ZČU, nové obory, Západočeská univerzita v Plzni, Plzeň, Cheb, Miroslav Holeček, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Patrik Pizinger, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji bude více vysokoškolských studijních oborů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.