Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejdříve jednejte se starosty, pak rušte pobočky pošty, vyzývají vládu zastupitelé Karlovarského kraje

Zastupitelstvo Karlovarského kraje schválilo výzvu ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), aby ve středu nepředkládal vládě návrh na rušení asi 300 poboček České pošty. Podle usnesení by Česká pošta měla nejprve jednat o možnostech řešení s představiteli obcí, kterých se rušení bude týkat. Návrh usnesení předložilo opoziční ANO. Pokud vláda rušení schválí, nebude už podle zastupitelky kraje a poslankyně Jana Mračkové Vildumetzové (ANO) možné toto rozhodnutí změnit. 

Ze 42 přítomných zastupitelů kraje dnes pro usnesení vyzývající k jednání o pobočkách pošty hlasovalo 32 zastupitelů, včetně těch z koalice, deset zastupitelů se zdrželo, proti nebyl nikdo. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) řekl, že jednání o transformaci České pošty a rušení poboček bude jedním z hlavních bodů jednání Asociace krajů ČR s vládou. Upřesnil, že vláda by ve středu neměla schválit rušení konkrétních poboček, ale měla by dát poště souhlas s možností takové opatření provést.

Česká pošta oznámila, že od 1. července zruší 2269 pracovních pozic. S postupem ministra Rakušana a vlády ale nesouhlasí například i Svaz měst a obcí ČR (SMO). I podle SMO by výběru poboček, které se mají zavřít, mělo předcházet jednání s obcemi. Podle Rakušana pobočky ke zrušení určí pečlivá analýza České pošty s ohledem na potřeby zákazníka a ekonomický přínos pro poštu.

Na možné zhoršení dostupnosti upozorňovali dnes zastupitelé za ANO. Podle Ludmily Vocelkové, která je i starostkou Nejdku, se už proslýchá, že by měla skončit jedna ze dvou poboček ve městě. Pro lidi z Nejdku, který má rozsáhlé katastrální území, by to byl problém, řekla. Podobně i starosta Mariánských Lázní Martin Hurajčík (ANO) poukazoval na to, že omezení počtu poboček v lázeňském městě by zhoršilo i image města, zapsaného na seznam UNESCO.

Radní Robert Pisár (STAN) ale poukazoval na to, že o pobočky by neměly přijít malé obce, ale mělo by se to týkat měst, kde je více poboček. Prioritní podle něj je služby České pošty zachovat v situaci, kdy se státní podnik dostává do miliardových ztrát.

Zastupitel a starosta Božího Daru Jan Horník (STAN) ale připomněl, že i obce by měly začít jednat s Českou poštou o službě Pošta - partner, která jako první začala fungovat právě na Božím Daru. Tím, že spojuje poštovní služby s provozem například obchodů nebo jiných služeb, je řešením hlavně pro menší obce. Fungovat může ale i ve větších městech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky Česká pošta, rušení poboček, zastupitelstvo Karlovarského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejdříve jednejte se starosty, pak rušte pobočky pošty, vyzývají vládu zastupitelé Karlovarského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.