Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Starosta Aše se obává, že zrušením poboček České pošty se zhorší její služby

Ašský starosta Vítězslav Kokoř (ANO) se obává, že s plánovaným zrušením až 300 poboček České pošty se zhorší kvalita služeb. Podle něj by se úsporná opatření pošty mohla dotknout i Aše, kde jsou dvě pobočky. Koncem roku 2021 tam Česká pošta ukončila provoz doručovacího střediska, a tak oblast obsluhují poštovní doručovatelé z Chebu. Od té doby jsou podle starosty s doručováním zásilek problémy. Situace se ani po více než roce nemění, lidé si dál stěžují, řekl ČTK. Mluvčí České pošty Ivo Vysoudil na dotaz uvedl, že se poště loni na podzim podařilo vyřešit nedostatky a že doručování v Aši nyní funguje.

"Podle našeho názoru se služby nezlepšily. Stále dochází k tomu, že listovní zásilky jsou doručovány na nesprávné adresy či nejsou doručeny vůbec. Lidé si stěžují hlavně na sociálních sítích," uvedl Kokoř.

Pracoviště v Aši zrušila Česká pošta při centralizaci logistiky v Karlovarském kraji. Zdůvodnila to ekonomickými i personálními důvody a také obecným poklesem objemu listovních zásilek. Poštovní doručovatelé měli místo v Aši vyzvedávat zásilky v Chebu, následně mnozí z nich podali výpověď. Po změnách v systému doručování si lidé začali stěžovat na sociálních sítích a obraceli se i na městský úřad či poštovního ombudsmana.

Radnice se zástupci České pošty několikrát jednala. Pošta tehdy slíbila, že pokud se nový model doručování neosvědčí, středisko se do města vrátí. Dosud tak ale neučinila. Starosta dříve uvedl, že se obrátí také na Český telekomunikační úřad (ČTÚ), což je správní orgán pošty. Podle něj by měl ČTÚ začátkem dubna v Aši zahájit inspekci.

České poště se v Aši podle mluvčího podařilo během loňského podzimu vyřešit nedostatky, na které si lidé stěžovali. Veškeré nedoručené zásilky jsou pryč a doručování do Aše nyní funguje na správných procesech a kontrolních mechanismech, uvedl. Poště se podle něj podařilo stabilizovat a personálně posílit tým v chebském depu i mezi doručovateli v Aši. "S několika zaměstnanci jsme se museli rozloučit, protože nesplňovali požadavky, které společnost vůči svým zaměstnancům má. Nicméně aktuálně dokážeme Aš obsloužit stejně jako jiná města," uvedl Vysoudil.

Dvanáctitisícová Aš společně s dalšími čtyřmi sousedními obcemi mezitím vytvořily petici. Žádají v ní Českou poštu, aby neprodleně zjednala nápravu svých služeb v doručování poštovních zásilek a aby navrátila poštovní doručovatele zpět do Aše a tím napravila zoufalou situaci. Petici, která má už asi 400 podpisů, chce město v dubnu odeslat na ministerstvo vnitra a poštovnímu ombudsmanovi.

Česká pošta už v Karlovarském kraji zrušila pobočku například v obchodním domě Tesco v Karlových Varech. Důvodem bylo úsporné opatření. Pobočka byla přitom hojně navštěvovaná i díky dostupnému parkování a autobusovému spojení. Změny čekají v krajském městě také hlavní poštu. Podle magistrátu by měla Česká pošta budovu na třídě T. G. Masaryka prodat. Historický objekt v centru města je pro současný provoz už zbytečně velký a nákladný. Hledat tak bude vhodnější prostory.

Hospodaření České pošty je v posledních letech ztrátové. Vláda chce podnik transformovat, aby přestal být po roce 2025 ztrátový. Na začátku dubna bude vláda schvalovat snížení počtu poboček z 3200 na 2900. Vedení podniku pak bude muset rozhodnout, které pošty zruší. Rušení poboček by měla pošta v dubnu projednat se zástupci měst a obcí. Náklady na transformaci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard korun, řekl po dnešním jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky ČR, správa, pošta, , Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Aše se obává, že zrušením poboček České pošty se zhorší její služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.