Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obchůdky v Karlovarském kraji přežívají i v době inflace, pomáhají obce i kraj

Prodejny v malých obcích v Karlovarském kraji zatím přežívají i přes zdražování v posledním roce. Často jim pomáhají samotné obce nebo využívají dotační programy kraje. Podle starostů jsou obchody nejen nezbytné pro dostupnost základních potravin nebo drogistického zboží, ale jsou mnohdy i jediným místem, kde se mohou lidé z obce potkat a popovídat si. Významnou roli pro zachování prodejen v obcích mají spotřební družstva, která velkou část obchodů na vsích provozují.

V Karlovarském kraji mohou provozovatelé obchodů získat podporu jak na investice přímo od kraje, tak na provoz obchodů prostřednictvím krajského programu se státní podporou.

„Karlovarský kraj má vlastní program v rámci podpory venkova zamřený na vesnické prodejny, který je už dva roky nastaven na investiční výdaje. Letos si mohly obce požádat až o 200 tisíc korun dotace. Letos požádaly dvě obce celkem o 400 tisíc korun. Tou druhou je dotační program kraje pod grantovým schématem ministerstva průmyslu a obchodu, kdy pro každý kraj bylo alokováno čtyři miliony korun, tedy o milion korun více než loni. Ten je určen na provozní náklady," popsal dotační podporu krajský radní Vít Hromádko (SNK1). Z těchto prostředků kraj letos vyhoví 22 žadatelům, mezi které rozdělí 2,6 milionu korun.

Příkladem, kdy provozovatelem obchůdku je sama obec, je například Nová Ves na Sokolovsku. Podle starosty Pavla Straky (nez.) obec žádala na podporu obchodu krajské dotace a provoz obchodu dotuje i sama. „Bez dotací by to pro nás bylo asi likvidační. Ale kdyby v té vesnici neměli lidé možnost koupit si základní potraviny nebo drogerii, tak by to bylo špatné. K nejbližšímu většímu obchodu je to ze vsi zhruba šest kilometrů a autobus jede ráno tam a odpoledne zpátky. Obchod je tak poslední místo, kde se lidé setkávají a popovídají, má tak i takový kulturně sociální dopad," popisuje starosta malé obce. Ta nyní díky dotacím pořídí pro obchod nové výlohy a dveře, které by byly energeticky úspornější. Dotace také pomohou hradit mzdy prodavačce, která je zaměstnankyní obce.

Velkou část obchodů pak provozují družstva, Coop nebo například ZKD Sušice. Jeho předseda Roman Bruzl řekl, že se i přes situaci na trhu daří chod provozoven udržet. Družstevní obchody podle něj nabízejí i zboží za srovnatelné ceny jako velké řetězce nebo mají i výrobky od vlastních dodavatelů. „Výkonnost vesnických prodejen není silná. Podle průzkumu svazu obchodu není rentabilní provozovat prodejny v obcích pod 500 obyvatel. Přesto máme 45 prodejen z našich 105 právě v obcích pod 500 obyvatel. Takže to umíme a máme 19 projeden v obcích pod 200 obyvatel. Sice občas nějakou prodejnu zavřeme, je to spíš výjimka," řekl Bruzl. Dotace z programu Obchůdek 2021+ pomáhají družstevním prodejnám. Podle Bruzla je ale důležitá i podpora obcí, pokud mají zájem obchod udržet, s družstvem spolupracují.

V době inflace a zdražování se ale mění i nákupní zvyky zákazníků na vesnici. „Inflace je brutální, ale lidé musí jíst. Na velké nákupy jezdí do města, ale na takový denní nákup chodí k nám. Odlišujeme se například i nabídkou regionálních potravin. Nám se zvyšuje počet zákazníků, i když se snížil průměrný nákup. Lidé chodí častěji pro menší věci, více si vybírají, co kupují," řekl Bruzl. Některé potraviny družstvo i cenově dotuje, aby na lidi nedopadly rostoucí ceny takovou silou. Roste také množství zboží prodávaného v akcích.

Třetí variantou, jak se daří udržet obchody i v malých obcích, jsou soukromníci, v Karlovarském kraji z velké části vietnamští. Jejich obchody nabízejí základní sortiment potravin a drogerie, ale i spotřebního zboží, známého z tržnic. Pro zákazníky je sice někdy nevýhodou větší či menší jazyková bariéra, naopak lidé oceňují to, že mají otevřeno téměř každý den od rána do večera.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, trh, správa, obce, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchůdky v Karlovarském kraji přežívají i v době inflace, pomáhají obce i kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.