Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cena tepla v Chebu má klesnout, podle opozice není pokles dostatečný

Cena tepla v Chebu by měla zřejmě od května mírně klesnout. Umožňuje to pokles cen plynu, kterým napůl městská společnost Terea topí. Podle opoziční Koalice pro Cheb je ale snížení ceny tepla nedostatečné, protože cena plynu klesla výrazně více. Za vyšší pokles ceny tepla tak chce bojovat i peticí.

"Obyvatelé v nejbližší době mohou očekávat od začátku května snížení ceny tepla minimálně o 100 korun, s DPH to bude zhruba 120 korun. Není to částka významná, nicméně je tu předpoklad při vývoji cen plynu, který se postupně nakupuje, že by se cena mohla ještě v průběhu roku snižovat. Pravda je ta, že i když je cena nyní relativně nízká, tak většina plynu se propálila v zimním období, kdy byla cena vyšší," uvedl starosta Chebu Jan Vrba (ANO). 

Opozice ale poukazuje na to, že přes pokles cen plynu, kdy je stát od ledna zastropoval, se cena tepla ve městě naopak zvýšila. "Požadujeme po vedení Města Cheb, aby okamžitě začalo jednat se zástupci firmy TEREA Cheb s.r.o., ve které má město Cheb 50procentní podíl, o snížení ceny tepla a teplé vody. Cena plynu klesla o 40 procent, ale místo poklesu ceny přišlo od 1. ledna 2023 naopak zdražení o 10 procent. Současná cena 1651,50 Kč za 1GJ neodpovídá skutečným nákladům na výrobu tepla a teplé užitkové vody," uvádí se v petici opozičního hnutí.

Podle Vrby se ale cena pro rok 2023 stanovovala ze zastropované ceny plynu. V současnosti Terea nakupuje plyn za okamžité ceny na trhu, k nimž musí přičíst ještě manipulační poplatky. Spoléhat na to, že se cena dlouhodobě udrží na této úrovni, by ale bylo riskantní. Proto chce Terea po dohodě s městem počkat, jak dopadne vyúčtování za loňský rok, a podle toho postupovat dál. Proto by snížení ceny tepla mělo přijít až od května.

Cheb v 90. letechpřešel z topení uhlím na plyn. Pomohly tomu investice německého partnera Gelsenwasser AG ve firmě Terea. Jenže firmě se nepodařil nákup plynu na rok 2022 za nízkou cenu a následně začal konflikt na Ukrajině. Zatímco v roce 2021 platili odběratelé za GJ tepla 539 korun s DPH, od dubna 2022 to bylo 2255 korun včetně DPH. Cena pak sice začala klesat, například i díky tomu, že město prosadilo ve společnosti nevyplacení dividend, ale zůstává stále na vysoké úrovni. Přitom cena plynu na trhu se už dostala na úroveň cen před ruskou invazí na Ukrajinu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ceny tepla, snížení ceny tepla, petice, město Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena tepla v Chebu má klesnout, podle opozice není pokles dostatečný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.