Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zpívající fontánu čeká téměř po 40 letech první velká rekonstrukce

Zpívající fontánu v Mariánských Lázních na Chebsku čeká první velká rekonstrukce. V plánu je téměř po 40 letech výměna zastaralé technologie, rozvodů i prvků v bazénu. Náklady se odhadují na 20 milionů korun. Práce se uskuteční od října do dubna, takže by výrazně neměly omezit její provoz, informoval starosta Martin Hurajčík (ANO).

"Technologické části zpívající fontány jsou za hranicí své životnosti. Jenom díky nadšencům zůstává v provozu, musí ji velmi často čistit, zanáší se tam špínou trysky. Chtěli bychom začít právě tou technologií, výměnou potrubí i třeba světel. Fontána nikdy neprošla tak velkou rekonstrukcí," řekl Hurajčík.

Na její rekonstrukci radnice zadá projekt. Stát by měl 1,5 milionu korun. Přesné náklady ukáže až dokončená projektová dokumentace. Odhady jsou 20 milionů korun. Práce by měly začít letos v říjnu a skončit před začátkem další sezony. Fontána je každoročně v provozu od konce dubna do října.

Dominantu města tvoří kruhový bazén o průměru osmnácti metrů s kamennou plastikou květu se středem z leštěné oceli. Má deset střikových systémů s několika stovkami trysek, přičemž střední, nejvyšší střik dosahuje výšky šesti metrů. Provoz fontány řídí počítač, což umožňuje vytvářet různé střikové kombinace včetně barevného osvětlení doplněné hudbou.

V hudební produkci je asi 20 skladeb. Každým rokem se polovina seznamu střídá. V repertoáru jsou například písně Karla Gotta, které správci fontány přidali do repertoáru v roce 2019 po zpěvákově úmrtí. Nechybí ani skladby Beethovena, Chopina či Verdiho. Z populární hudby to je například píseň od Celine Dionové z filmu Titanic nebo skladba Ennia Morriconeho z filmu Tenkrát na západě. Loni mohli lidé poprvé hlasovat o složení programu.

Fontána, která je v provozu v lázeňské sezoně, byla v Mariánských Lázních postavena v letech 1982 až 1986 při rekonstrukci promenády. Autorem návrhu je architekt Pavel Mikšík. Charakteristická atrakce lázeňské kolonády je od začátku v majetku města, ale její provoz město zajišťuje až od roku 2012. Do té doby zajišťovaly provoz fontány Léčebné lázně Mariánské Lázně.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mariánské Lázně

Štítky ČR, správa, turistika, lázně, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpívající fontánu čeká téměř po 40 letech první velká rekonstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.